Zoektocht naar evenwicht

Zoektocht naar evenwicht
3 minuten leestijd

Tijdens de zomer en nazomer nemen we haast allemaal vakantie om te genieten van onze vrije tijd. Maar voor wie als zelfstandige werkt, is dat niet altijd evident. Werken terwijl anderen zich ontspannen, daar moet je bewust voor kiezen, zo getuigen ook bistro-uitbater Mattias en melkveehouder Kris.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Je baat twee horecazaken uit en werkt bij uitstek terwijl anderen zich ontspannen, is dat soms niet moeilijk? 

Mattias Van Coillie (29), uitbater van De Beemden in Nijlen en Bar Muza in Lier: ‘Zelf heb ik er geen probleem mee. Mijn vrienden komen naar mijn zaak en ik zal wel eens een praatje slaan met hen, maar echt ‘erbij’ ben ik dan niet. Daar moet je bewust voor kiezen wanneer je in de horeca stapt. Maar ik hou ervan om het voor anderen aangenaam te maken. Ik doe dit nu vijf jaar, de eerste twee jaar had ik zo goed als geen vrije tijd. Ik draaide zeven op zeven, van ’s morgens tot ’s nachts. Er was geen ruimte voor iets anders en ik kon en wilde toen ook weinig delegeren. Het is voor mij een zoektocht geweest om een evenwicht te vinden tussen mijn werk en vrije tijd. En ja, wij werken tijdens zonnige weekends, op feestdagen, ’s avonds, …’

 Wat betekent voor jou vrije tijd? 

Mattias: ‘Het is fysiek niet haalbaar om nooit vrij te zijn. Vrije tijd is ook belangrijk om je hoofd leeg te maken en te herbronnen. Wij nemen een dag per week vrij. Ik vind dat je regelmatig moet ‘buitenkomen’: je kring van mensen, plekken en interesses doorbreken, nieuwe dingen opzoeken, helemaal tot rust komen. We sluiten twee weken in de winter en dan gaan we skiën of naar Italië. Ik blijf ook op vakantie dagelijks mijn mails checken, om te voorkomen dat ik bij thuiskomst grote problemen of chaos aantref. Liever een uurtje ’s morgens werken en zorgen dat alles blijft lopen. Of ik amuseer me hier thuis met de dieren die we nog niet zo lang hebben: hertjes, honden, … Pinten pakken op vrijdagavond zit er niet meer in, maar van ’s morgens met de honden gaan wandelen geniet ik evenveel.’ 

Koeien kan je natuurlijk niet twee weken on hold zetten. Kan een melkveehouder voldoende tijd vrij nemen, Kris? 

Kris De Bruyn (49), eigenaar van een melkveebedrijf: ‘Meer dan vroeger, denk ik. Wij hebben een melkrobot: de koeien gaan zelf naar de robot en worden gemolken. Dat neemt niet weg dat je elke dag het vee moet voederen, of moet maaien, hooien, enzovoort. Van zes uur ’s morgens tot ’s avonds, er is altijd werk op een boerderij. Ik ben hier opgegroeid, dus ik wist waaraan ik begon. Het voordeel nu is dat ik niet aan uren gebonden ben om te melken. Dankzij de automatisatie is er meer ruimte om tijd te nemen. Ik probeer toch regelmatig naar het voetbal van de zonen te gaan kijken, of zelf te voetballen. 

Wij gaan soms met het gezin een weekje of langer naar zee, maar wanneer de melkrobot mij digitaal een probleem meldt – bijvoorbeeld een koe die niet is gekomen  – moet ik toch weer naar huis rijden. Mijn ouders en schoonouders voederen de koeien tijdens mijn vakanties, een neefje komt met de tractor rijden. Andere collega’s hebben geen vangnet in de familie. Zij kunnen een beroep doen op bedrijfshulp om tijdelijk de boerderij te runnen, maar ik zie bij hen dat ze minder vrije tijd hebben. Ik vind het belangrijk om regelmatig vrij te zijn voor mijn vrouw en gezin, en zij hechten daar ook aan. Hoewel ik toch altijd met mijn hoofd bij de boerderij ben. Ook al zit ik met een cocktail op het strand.’

 

www.bar-muza.be

www.beemden.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer