Fietsvermaak over oude spoortrajecten

4 minuten leestijd

Fietsen in het Bergische Land. Het klinkt naar een sportieve uitdaging en een uitdaging. Toch hoeft de naam van deze bekoorlijke regio fietsers niet af te schrikken! Ook in het middelgebergte, even voorbij de Belgisch-Duitse grens, van het Duitse bondsland Noordrijn-Westfalen kunnen zij het vooral rustig aanpakken.

Op voormalige spoortrajecten – zonder al te grote beklimmingen - gaat het comfortabel vooruit. En onderweg langs ruim 300 km lange en panoramische trajecten, nodigen talrijke bezienswaardigheden uit voor een interessante stop. Maak u dus klaar om te fietsen over oude spoortrajecten!

Populaire Vennbahn

Tot het langste en wellicht meest afwisselingrijke spoortraject/fietsweg behoort ongetwijfeld de populaire Vennbahn. Langs het 125 km lange traject, dat Aachen met Troisvierges, in het noorden van Luxemburg verbindt, overschrijden de fietsers ruim tienmaal de landsgrenzen tussen Duitsland, België en Luxemburg – zonder het zelfs te merken.

Tot in de jaren zestig was dit een belangrijke spoorwegverbinding. Over de betekenis van dit traject, dat de steenkoolbekkens in het Noorden met de staalfabrieken in het Zuiden verbond, verneemt u alles dankzij de “Vennbahn Stories” langs de rand van de weg die boeiende verhalen omtrent het rijke verleden van de regio vertellen. En ook enkele oude stations van weleer, zoals in Kornelimünster en Walheim, bleven mooi bewaard.

Maar ook landschappelijk heeft dit traject, dat u vlot kunt afleggen in twee etappes, veel te bieden. Het voert immers een groot stuk doorheen de Hoge Venen, een bekend beschermd veen- en moerasgebied tussen Duitsland en België. Onderweg wisselen heidelandschappen er af met hoge en dicht begroeide hagen.

Die laatste ontdekt u o.a. in het pittoreske Eifelstadje Monschau. Ze bieden het stadje, dat met een heerlijk middeleeuws stadscentrum pronkt, beschutting. Fietsers moeten hier beslist tenminste een korte pauze inlassen. Tijdens een verkenning van het stadje met zijn smalle kasseistraatjes zult u ongetwijfeld in bewondering staan voor de vele goed bewaarde vakwerkhuizen. Monschau verdient beslist een bezoek, net als de indrukwekkende kathedraal van Aachen, die pronkt met imposante gotische glasvensters, die tot de bekendste en grootste van Europa behoren.

Monschau verdient beslist een bezoek

Over bruggen en viaducten

Verdwenen is ook het dichte spoorwegnet dat ruim 100 jaar geleden uitgebouwd werd om de bedrijven in de Bergische stadsdriehoek Wuppertal, Remscheid en Solingen van grondstoffen te voorzien en om nadien de afgewerkte producten van de fabrieken te transporteren.

Daar waar vroeger ooit zware goederentreinen denderden, heerst nu een zalige rust. Hobbyfietsers en gezinnen kunnen zich hier uitleven en zalig ontspannen langs de Bergische Panorama-fietsweg, die het zuidelijke Ruhrgebied met het Sauerland verbindt.

Zij genieten van afwisselend groene landschappen en blauw dat de talrijke stuwdammen en hun omgeving kleurt. Het gaat echter eveneens door stedelijke gebieden zoals het pittoreske kasteelstadje Hückeswagen of de Hanzestad Wipperfürth.

De tocht voert u niet enkel door 14 tunnels, maar ook over talrijke bruggen en tot 40 meter hoge viaducten vanwaar u telkens geniet van adembenemend panorama’s op het heerlijke landschap van het Bergische Land.

Een bijzondere attractie in de regio vormt ook het Balkan-spoortraject. Het dankt zijn naam aan de „Balkanexpress“, zoals het voormalige spoortraject tussen Leverkusen-Opladen en Remscheid-Lennep vroeger werd genoemd. Het traject voert fietsers over 51 km vlot doorheen het heuvellandschap van het Bergische Land tot aan de Rijnvlakte.

Adembenemend uitzicht

Nog hogerop in het Bergische Land gaat het langs de Ruhr-Sieg fietsroute. Ook in het middengebergte tussen Meschede aan de Ruhr en Kirchen aan de Sieg zijn er langs het voormalige spoorwegtraject maar zelden hoogteverschillen te overwinnen. In plaats van zich af te tobben, fietsen vakantiegangers zonder haast door de bekende „Vleermuistunnel“, die ‘s winters voor deze diertjes als schuilplaats dient.

Fietsers lassen tevens graag een stop in om even uit te rusten aan een van de grootste stuwmeren in Westfalen, de Biggesee. Echt zweten langs het 113 km lange traject van deze route, doen enkel zij die zich naar het uitzichtpunt “Biggeblick” in Attendorn begeven.

Daar strekt zich op een hoogte van 90 m een indrukwekkende stalen constructie uit hoog boven de Biggesee. U geniet er van een schitterend en onvergetelijke uitzicht op een van de bosrijkste gebieden van Noordrijn-Westfalen.

Meer info: www.nrw-vakantie.nl/fietsen

 

 

De Fledermaustunnel

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer