Slimme hoesjes voor je smartphone

5 minuten leestijd

Een selfie maken in je kano, even de route checken op je fietstocht of het thuisfront op de hoogte houden: als je op avontuur gaat, is je smartphone onmisbaar. En dan moet je (dure) gsm  wel eens wat druppels trotseren of plonst het misschien wel eens helemaal in het water (been there, done that!). Welke hoesjes bieden de beste bescherming?

accessoire
  • Fietsen

Decathlon staat gekend om zijn budgetvriendelijke opties; voor amper tien euro kan je je dure mobieltje beschermen tegen water, een koopje! Het hoesje in kwestie is makkelijk te openen en sluiten met een kliksysteem. Eens ik doorheb hoe ik het hoesje open kan houden (door de uiteinden van het oranje sluitstuk zachtjes naar elkaar toe te duwen), glijdt ook de telefoon snel in en uit het plastic.  Fijn dat het hoesje volledig transparant is, zodat ik zowel de voorste als achterste camera’s kan benutten, al worden mijn foto’s heel wat waziger met dat plastic voor de lens. Boven water zijn alle functionaliteiten van mijn telefoon goed te gebruiken: ik kan bellen, foto’s maken en naar hartelust scrollen en swipen. Onder water reageert mijn telefoon niet meer zo vlot, want door de waterdruk op het display kan ik het touchscreen niet meer gebruiken en kan ik dus ook geen foto’s meer maken. Exotische vissen fotograferen is er dus niet bij.
Snapshot... onder water!
Het RunOff hoesje van Nite Ize is heel wat duurder, maar functioneert optimaal. De TruZip zorgt er niet alleen voor dat ook de rits volledig waterproof is, openen en sluiten gaat ook supersnel en vlot. Binnenin het hoesje houdt een elastiek je telefoonscherm stevig tegen het glasheldere plastic gedrukt. Resultaat is een optimale touchscreenfunctionaliteit, mijn smartphone reageert alsof er geen plastic tussen zit en ook op mijn foto’s zie ik geen verschil. Zelfs onder water slaag ik erin enkele foto’s te maken. Zalig, als je net als ik graag de hele tijd foto’s maakt onderweg.  De achterkant van het hoesje is verstevigd en heeft aan de binnenkant een extra vakje om documenten of een bankkaart in op te bergen. Het hoesje is niet alleen waterproof, het beschermt je toestel ook tegen stof en zand; dat maakt het geschikt voor elk avontuur.
Selfie op de fiets
Voor de fietsers onder ons is een hoesje dat je gemakkelijk op je tweewieler monteert een must-have. Het hoesje van Topeak schuift in een wip over de stuurbevestiging en klikt daar stevig vast. Zo kan je ook tijdens de stevigste stortbui je mobieltje als routeplanner blijven gebruiken. Het hoesje is iets dikker en stugger dan de vorige twee. Ik moet iets meer moeite doen om mijn touchscreen te gebruiken, maar tijdens een fietstocht is het sowieso niet erg slim om ondertussen wat door je foto’s te scrollen. Een minpuntje is hier dat de achterkant van het hoesje volledig ondoorzichtig is, dus snel en route even een foto maken met je achterste camera zit er niet in. De voorste camera kan je wel perfect gebruiken, dus tover je mooiste glimlach maar tevoorschijn voor die fietsselfies!
Klaar voor elk avontuur
Het Sea to summit hoesje is multi-inzetbaar want het is UV-bestendig, kan goed tegen de kou en kan door de verstevigde gaatjes aan beide kanten op allerlei manieren worden bevestigd, ook op het stuur van je fiets.  De extra veilige sluiting met rolsysteem en dubbele klittenbandsluiting neemt wel wat tijd in beslag, maar je kan je telefoon dan ook met een gerust hart meenemen tot op een diepte van 10 meter. Let op, ook hier geldt: hoe groter de waterdruk, hoe minder je scherm functioneert.

4 slimme tips

Let bij warm weer goed op als je je hoesje met je toestel erin pal in de zon hangt. Smartphones houden niet van warmte en de temperatuur kan aardig oplopen in een hoes. Raakt je telefoon toch oververhit? Zet het dan uit en leg het op een koelere plek, zodat het toestel kan afkoelen voor je het opnieuw aanzet.
Avontuurlijke trip? Maak je tasje stevig vast aan een vast punt, zodat je je smartphone niet met hoes en al verliest tijdens het kanoën, hiken of fietsen.
Controleer je hoesje geregeld op scheurtjes voor gebruik en zorg dat het op de juiste manier gesloten is. Doe dat sowieso altijd als je onder water gaat met je telefoon. Better safe than sorry!
Hoewel bij alle geteste hoesjes het touchscreen kan gebruikt worden (boven water alleszins), kon bij geen enkele van de vier hoesjes een toestel met touch ID geactiveerd worden.

 

Bestand tegen stof, zand, water?

Heel wat producten met vermelding waterproof krijgen ook een IP-codering op de verpakking. Wat betekent dit nu precies? IP staat voor International Protection Rating of Ingress Protection. Ingress betekent binnendringen en de twee cijfers na de vermelding IP staan dan ook voor de mate van beveiliging tegen het binnendringen van stoffen. Het eerste cijfertje geeft aan in hoeverre de hoes bestand is tegen het binnendringen van vaste objecten, zoals bijvoorbeeld stof of zand. 

Staat hier een X, dan betekent dit dat er geen gegevens beschikbaar zijn om een beschermingsclassificatie te kunnen specificeren, m.a.w. dat het product hier niet voor getest is. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het product bescherming biedt. Dit geldt ook voor het tweede cijfer, dat staat voor de bescherming tegen vloeistoffen. Niveau 7 en 8 staan voor volledig waterproof, ook bij onderdompeling in water. Bij niveau 8 dringt er zelfs bij onderdompeling in water van meer dan 1 meter nog steeds geen water binnen.

Het hoesje van Nite Ize bijvoorbeeld heeft de codering IP67; het hoesje is dus volledig stofdicht (6) en kan tijdelijk worden tot 1 meter diep ondergedompeld worden in een vloeistof (7).

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer