Camperbussen: compact comfort

3 minuten leestijd

Ken je hem nog, de ‘omgebouwde bestelwagen’? Zo’n pover geïsoleerd busje met binnenin een sobere leefruimte? De van, buscamper of camperbus van vandaag is niet te vergelijken met zijn voorganger. Wat hetzelfde is gebleven, is de bestelwagen. Wat lichtjaren verbeterd is, zijn de isolatie en de inrichting: nu tref je binnen innovaties aan zoals opklapbare kastjes, een wegschuifbaar toilet, een verschuivende kleerkast… De huidige camperbus biedt campercomfort op iets minder ruimte.

actua
  • Kamperen
  • Kamperen met de motorhome

De trends

1.      Buscamper met klapdak

Door de beperkte afmetingen blijft het een moeilijke oefening om met vier personen te leven in een buscamper. Hoewel er tot vijf gordels in kunnen zitten, is slapen met vier of vijf personen een lastigere opgave. De oplossing? Een daktent! Als je met vier slapers bent, duw je de daktent de lucht in en klim je via een opening in de zithoek naar een volwaardige slaapplaats voor twee personen. Reis je met zijn tweeën, dan blijft de daktent gesloten. Handig is dat de bus tijdens het rijden altijd dezelfde hoogte heeft.

2.      Twee bedden boven elkaar

Een andere oplossing om aan vier slaapplaatsen te komen, is het stapelbed voor vier. Dit zijn twee tweepersoonsbedden boven elkaar. Ook voor twee personen bieden ze heel wat mogelijkheden: je kunt in het bovenste bed slapen en de ruimte onderaan gebruiken als laadruimte. Of beneden slapen en het bovenste bed weghalen.

3.      Monovolumecampers

Het concept van de Volkswagen California-monovolume met hefdak vindt meer en meer zijn weg naar andere constructeurs, waaronder Renault, Peugeot en Citroën.

4.      Hefbed terug van weggeweest

Een tijd uit de gratie, vandaag weer prominenter in de catalogi: camperbussen zonder bed achteraan, met een hefbed boven de zithoek. Geen daktent, wel een verhoogd vast dak waartegen het bed rust. Bij gebruik scharniert het bed naar beneden en rust het boven de zithoek, die veelal onbruikbaar wordt. De vrije ruimte achteraan wordt benut door een badkamer over de volledige breedte en een grotere keuken.

5.      Innovatieve oplossingen

Constructeurs komen steeds creatiever uit de hoek, met een verschuifbaar toilet in de badkamer, kasten die in de douche draaien, verwijderbare kasten onder het bed, moduleerbare slaapoplossingen… De beperkte ruimte wordt ten volle benut!

Waarom een buskamper?

1

Compact comfort

Een buscamper verschilt qua uiterlijk niet van een standaard bestelwagen. Uiteraard heb je kortere en langere versies en modellen met een verhoogd dak of hefdak, maar ze zien er allemaal uit als een klassieke bestelwagen… met vensters. De afmetingen verraden niet dat er binnenin eigenlijk een camper schuilgaat.

2

Enige of tweede auto?

Een buscamper leent zich perfect tot dagelijks verkeer. Heel wat eigenaars gebruiken hem dan ook als enige wagen. Anderen vervangen een van hun twee wagens door een buscamper. In de week prima voor woon-werkverkeer, in het weekend of op vakantie als camper.

3

Multifunctioneel

Een camperbus is zeer functioneel! Meestal is het bed achteraan moduleerbaar, zodat je het helemaal of gedeeltelijk kunt opklappen of zelfs wegnemen. Zo ontstaat een zeer grote ruimte die je van bodem tot dak kunt beladen. Ideaal om een scooter of stel fietsen te vervoeren, om grote spullen te verhuizen, of om een bezoekje te brengen aan het containerpark en de kringloopwinkel.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer