Hoe meer camperzielen, hoe meer vreugd

Kamperen met Pasar
6 minuten leestijd

Afgelopen zomer trokken we er noodgedwongen vaker ‘individueel’ op uit, in ons veilige kot op wielen. Maar camperen in groep is ook een leuke belevenis en kan perfect coronaproof, zoals met de Govaka-groepskampeerreizen. Bovendien hebben we nood aan ontmoetingen: kijk maar hoe camperaars elkaar elk jaar weer op de camping opzoeken. Reporter Kelly houdt van de vrijheid van het camperen: stoppen waar en wanneer je maar wil, slapen op een toevallige, mooie plek en nooit afhankelijk zijn van anderen. Geen reserveringen, geen verplichtingen en niemand om rekening mee te houden. Toch koos haar gezin er al een paar keer voor om samen met anderen op pad te gaan. Hoewel de vooroordelen van camperkaravanen legio zijn, zijn de voordelen dat ook!

reportage
  • Kamperen

Groepskamperen in tijden van Corona kan veilig!

Beperk je eigen reisgezelschap tot mensen uit je bubbel.
Respecteer in de omgang met andere bubbels uit je groep de afstandsregels.
Breng met je groep zo veel mogelijk tijd door in open lucht.
Gebruik zo veel mogelijk je eigen sanitaire voorzieningen.
Je camper is op reis je eigen huis en dus je veilige cocon, gebruik deze enkel met je eigen gezin.
Respecteer een goede hygiëne: was je handen en neem een mondmasker en handschoenen mee. Gebruik die zeker bij de toiletten, het ledigen van je chemisch toilet, het afvoeren van grijs water enzovoort.
Volg op campings de plaatselijke regelgeving.

Voordelen

1. Speelkameraadjes

Gezinnen met kinderen kiezen er vaak voor om eropuit te trekken met een bevriend gezin of een paar andere jonge gezinnen. Gezinnen met kinderen van dezelfde leeftijd zijn natuurlijk favoriet. Verveling leidt tot gezeur, wat leidt tot gestresseerde ouders. De remedie? Speelkameraadjes! De kinderen zijn de hele dag zoet, en de ouders hebben wat tijd voor zichzelf. Zijn de kinderen nog klein, dan kan je als ouders ook om beurten een oogje in het zeil houden. Zo stuurden wij in de namiddag de mannen met alle kinderen naar het zwembad, terwijl de vrouwen genoten van de rust en een glaasje cava. Goeie deal, toch? Ook worden activiteiten die met je gezin al gauw ‘saahaai’ worden bevonden, plots heel leuk als je ze met leeftijdsgenootjes kan doen. Wandelen of een stadje bezoeken bijvoorbeeld.

2. Gezelligheid troef

Tijd doorbrengen met gelijkgezinden is, net als voor de kinderen, ook voor ons gezellig. Een aperitiefje drinken of barbecuen, ervaringen uitwisselen over voorbije camperavonturen of de route voor de komende dagen uitstippelen: samen is dat zoveel leuker dan alleen. Zelfs alledaagse klusjes zoals groenten snijden, de tafel dekken of de afwas doen blijken plots toch niet zo vervelend te zijn. Al zeker niet met een aperitiefje erbij. Ga je op pad met een groep die je van tevoren nog niet kende, dan is het de perfecte manier om nieuwe vrienden te maken. Je ontmoet immers mensen die net als jij van kamperen en buiten leven houden. Vooral ’s avonds is het fijn om nog even bij te praten, een gezelschapsspel te spelen of te genieten van een knisperend kampvuur.

3. Veiligheid & geborgenheid

Na jarenlang op een camping te hebben gestaan, besloten we rond te trekken door Zweden en zo veel mogelijk ‘in het wild’ te kamperen. Het was fijn om dat met twee campers te doen, voor de gezelligheid en de speelkameraadjes, maar ook omdat het voor ons toch veiliger aanvoelde. Helemaal alleen aan een meertje of in een groot bos is toch ook maar alleen. Als er iets zou voorvallen, dan waren we toch met vier volwassenen op pad. Om deze reden kiezen ook heel wat camperaars voor de geborgenheid van een groep. Een bestemming die helemaal nieuw is of waar we ons toch niet zo veilig bij voelen, daar is het heel fijn om een groep te hebben om op terug te vallen. Een panne, een lekke band of iemand die ziek wordt? Iemand om je te steunen is dan eens zo prettig.

4. Samen plannen

Samen een reisroute uitstippelen en de mooiste pareltjes uitzoeken is veel leuker dan op je eentje. In de meeste gezinnen wordt dat door één partner gedaan, het is leuk als je dan een andere geïnteresseerde hebt om te bespreken of je het best langs A of B reist en welke hotspots de moeite waard zijn. Bij een uitgestippelde groepsreis hoef je zelf helemaal geen tijd meer te besteden aan het uitzoeken van routes, campings of geschikte overnachtingsplaatsen: je krijgt een draaiboek en relaxen maar. Bij problemen kun je terugvallen op een ervaren reisleider. Zo zorgde in Amiens Govaka-reisleider Hugo voor een tabel met de vertrekuren van de bus en bracht hij ’s ochtends verse broodjes voor ons mee: een echte luxe. Bij alle uitstapjes die we maakten, had hij alles van tevoren tot in de puntjes geregeld. Geen wachtrijen voor tickets, geen stress en toch allerlei ervaringen. Ook dát is een vorm van vrijheid.

5. Ook praktisch prettig

Voor een rondreis zeul je vaak heel wat materiaal mee. Als je met meerdere gezinnen reist, kan je die last ook verdelen. Het heeft dan ook helemaal geen zin om allemaal vijf verschillende gezelschapsspelletjes of een kookpot voor op het kampvuur mee te nemen. Onze apotheekkast is bijvoorbeeld altijd goed gevuld, voor elke beet heb ik wel een zalfje, voor elk kwaaltje wel een pilletje. Onze medereizigers hadden dan weer een Dutch oven en een driepikkel in de aanbieding, waardoor we in Zweden toch vers brood konden bakken. Op onze eerste trip samen nam ik bijvoorbeeld voorverpakte hamburgerbroodjes mee en mijn vriendin hamburgers, exact hetzelfde aantal, van telepathie gesproken! Ook op groepsreizen geldt: als je iets nodig, hebt, is er altijd wel iemand die het bij zich heeft.

Valkuilen

1. Duidelijke afspraken

Ga je samen met vrienden op tocht, bespreek dan vooraf jullie verwachtingen. Reizen jullie de hele weg samen of ontmoeten jullie elkaar onderweg? Hoeveel kilometer rijden jullie ongeveer per dag? Hou je van slow travel of wil je net álles gezien hebben? Het is goed om te weten wat jullie gewoontes zijn en welke dingen jullie belangrijk vinden. Je eigen tempo kunnen aanhouden op vakantie is belangrijk. Als het ene gezin ’s ochtends graag uitslaapt en de anderen al om 7 uur zitten te popelen om samen op uitstap te gaan, kan dat voor spanningen zorgen. Zo ben ik zelf helemaal geen ochtendmens en hadden wij tijdens onze eerste reis samen met een ander gezin de afspraak gemaakt om apart te ontbijten en pas daarna samen iets leuks te doen. Dat werkte voor ons prima. Ook bij een groepsreis is het tempo belangrijk. Hou je van een volle agenda, of wil je net tijd om ook wat rond te lummelen? Bekijk voor je boekt het programma of bespreek het met de reisleider. Voel je je ergens niet goed bij, communiceer dat dan met de rest van de groep voor het roet in het eten gooit en je vakantiegevoel verpest.

2. Iedereen is vrij

Camperaars houden meestal van camperen om de vrijheid die het biedt. Gun je reisgenoten dan ook de vrijheid om af en toe iets alleen te doen en ga ook je eigen weg als je daar zin in hebt. Als je wekenlang samen onderweg bent, is het belangrijk om je eigen privacy te bewaken als je daar behoefte aan hebt. Er is niets mis met af en toe iets alleen te doen, zoals een etentje of een stad te bezoeken. Zo splitsten wij in Stockholm onze groep ook op: de eerste dag bezochten de mannen met de kroost een pretpark en gingen de dames winkelen, de tweede dag trokken we met ons eigen gezin de stad in. Een stad en een groep met vijf wildebrassen leek ons niet zo’n goede combinatie.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer