3x festivaltoppers voor deze zomer

3 minuten leestijd

Met een beetje planning hoef je het mooiste van de festivalzomer niet te missen. Pasarreporter Gert Corremans selecteert drie festivals waar je nu al naar mag uitkijken.

accessoire
  • Uitstappen en vakanties

Muziek in de museumtuin

De bekendste bands op M-IDZOMER hebben al festivalweides plat gespeeld, maar in de knusse museumtuin van M-Leuven is ruimte voor intiemere, subtielere concerten. Het programma is zoals altijd divers. Stevige rock? Minimalistische klaviermuziek? Singer-songwriters? Ze voelen zich allemaal thuis in de tuin.

Dit jaar mag je uitkijken naar Het Zesde Metaal, Novastar en Explosions in the Sky. De Waalse band Girls in Hawaii speelt zijn meer dan twintig jaar oude debuutplaat From Here to There en het Oostenrijkse deejayduo Kruder & Dorfmeister bouwt een feestje voor zijn dertigjarig bestaan. Zelfs de legendarische synthesizerband Tangerine Dream zakt af naar Leuven. Of luister je liever naar de rauwe, aangrijpende liedjes van singer-songwriter Meis?

Speciaal voor de allerkleinsten zet Kapitein Winokio de museumtuin op stelten tijdens M-IDZOMER voor kids. Met je concertticket kan je ook de expo’s in museum M bezoeken. Ook jonge talenten, die deelnamen aan het podium- en kansenparcours Sound Track, treden op op M-IDZOMER.

M-IDZOMER, 1 tot 4 augustus, M Leuven, Vanderkelenstraat, Leuven.

50 jaar nieuwe tradities

Op je vijftigste verjaardag mag je al eens achteromkijken. Dus nodigt Festival Dranouter voor zijn jubileumeditie iconische toppers uit, die in de Westhoek kwamen meeschrijven aan ‘50 years of new traditions’.

Verwacht big music van de formidabele folkrockband The Waterboys. Ontroerende liedjes over het New Yorkse stadsleven van de zoetgevooisde Suzanne Vega. Poëtische pareltjes van Spinvis, spitsvondige teksten en meeslepende beats van Brihang. En moet je niet één keer in je leven Willem Vermandere live aan het werk gehoord hebben? Ook Froukje, Compact Disk Dummies, Portland en Novastar, met Geike Arnaert als special guest, prijken op de affiche.

Zelfs muzikale Vikings komen het vredige Westhoekdorpje Dranouter onveilig maken. Of vergeet dat cliché, tijdens het festivalluik Nordic Focus ontdek je de diversiteit van de Scandinavische folkscène, van Finse ethno-techno tot Noorse folkmetal.

Tegenover het grote festivalterrein zet Muziekcentrum Dranouter het nieuwe podium De Koer op. Hier beleef je hoe het festival eraan toeging in 1975, maar wel met hedendaagse artiesten als Berlaen en Douglas Firs op het podium. Volg ook de fotowandeling door het dorp. Heuvel op, heuvel af sleuren prettig gestoorde verhalen en beelden je terug naar de rebelse tijd van rare, langbaardige hippies.

Festival Dranouter, 2 tot 4 augustus, Dranouter, Heuvelland. Fotoexpo van 28 juni tot 8 september

Superdivers, zoals Brussel

Vlij je neer op het gras (of in een stoel) voor de vierde editie van Walden Festival, de zomerversie van het Klarafestival. Dit jaar is het programma geïnspireerd door het superdiverse Brussel. Je zomers streepje ‘klassiek sur l’herbe’ kan deze keer dus ook als latin jazz, IJslandse neoklassiek of Marokkaanse luitmuziek (oud) klinken.

Contrabassist Avishai Cohen is de onbetwiste blikvanger. Hij maakte zijn droom waar en stelde Banda Iroko samen, een jazzensemble met zijn favoriete latin-muzikanten uit New York. Als dat niet zomers klinkt!

Ook het Nederlandse Ragazze Quartet verruimt je kijk op muziek. Ze breken een lans voor Florence Price, de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die klassieke muziek componeerde en erkenning kreeg voor haar prachtige symfonieën.

Walid Ben Selim sluit het festival af in de Galerij van de Dinosauriërs van het Museum voor Natuurwetenschappen. Begeleid door harpiste Marie-Marguerite Cano zingt hij Soefipoëzie uit de tiende en elfde eeuw. Een intense uitsmijter om stil van te worden.

Dat is slechts een greep uit het programma. De concerten vinden plaats op binnen- en buitenlocaties in en rond het Leopoldpark, waaronder de Tuin van de Burgers aan het Wiertzmuseum en de Tuin van het Museum voor Natuurwetenschappen. Ook de prachtige Solvaybibliotheek en de kerk van leefgemeenschap La Viale Europa worden omgetoverd tot concertzaal.

Walden Festival, 13 en 14 juli, Leopoldpark, Brussel

 

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer