5 x februari voor fotografiefans

3 minuten leestijd

Februari wordt een fotogenieke maand, op het Photo Brussels Festival én op enkele mooie expo’s die nu al lopen of binnenkort openen. Dit zijn vijf aanraders volgens Pasar-reporter Gert Corremans.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Van selfie tot historisch landschap

De 7de editie van Photo Brussels Festival viert zijn openingsweekend van 27 tot 29 januari. De hele maand februari kan je zelf je route uitstippelen langs 35 galeries, kunstencentra en musea, waar expo’s, workshops, lezingen en signeersessies op het programma staan. Blikvangers? Bij Hangar Photo Art Center kijken 23 fotografen, waarvan acht jonger dan dertig, in hun eigen lens: hoe maak je een artistiek zelfportret in het selfietijdperk? Galerie Valérie Bach is gevestigd in La Patinoire Royale, een overdekte rolschaatsbaan uit 1877, en toont werk van Arno Rafael Minkkinen. De Finse topfotograaf brengt ongerepte landschappen in beeld als het natuurlijke verlengstuk van zijn lichaam. In het Joods Museum van België, tot slot, reist fotograaf Jo Struyven het 20ste treinkonvooi van Mechelen naar Auschwitz achterna. Dankzij verzetsacties konden 236 gedeporteerden uit de trein ontsnappen. Struyvens artistieke beelden roepen de geschiedenis van het landschap op.

26 januari tot 26 februari, Brussel, https://www.photobrusselsfestival.com/

Supermodellen

Untold Stories streek in december al neer in Brussel. De reizende expo is helaas het testament van Peter Lindbergh geworden. De Duitse modefotograaf overleed onverwachts in 2019, kort nadat hij Greta Thunberg had gefotografeerd voor Vogue. In januari 1990 lanceerde zijn coverbeeld voor Vogue het tijdperk van het supermodel. Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista en Tatjana Patitz poseerden als sterke, vrije vrouwen en schopten het ook naast de catwalk tot wereldster en rolmodel. Big hair, make-up en push-upbeha’s hadden afgedaan, en Lindbergh had dat juist aangevoeld. Hij hoefde vlekjes, kuiltjes of littekens niet weg te gommen om de natuurlijke schoonheid van zijn modellen te laten uitkomen. Voor de glamour zorgt de contrastrijke, tot in de details verzorgde zwart-witfotografie. Lindbergh selecteerde voor Untold Stories zelf 150 beelden uit veertig jaar carrière en maakte soms verrassende keuzes, zoals portretten in kleur van een terdoodveroordeelde.

Tot 14 mei, Vanderborchtgebouw, Brussel.

https://peterlindbergh-brussels.com/nl

https://www.vogue.co.uk/article/peter-lindbergh-vogue-supermodel-cover-story

Alias Anton Corbijn

De Nederlandse rockfotograaf Anton Corbijn wist wel raad met het artistieke zelfportret. Voor de reeks a. Somebody vermomde hij zich als overleden rocksterren. Solliciteert hij naar de cultstatus van zijn idolen of steekt hij de draak met zichzelf? Je kan de street credibility van Anton Zappa, Elvis Corbijn en hun spitsbroeders in Antwerpen gaan beoordelen op de expo IKONEN. Met de twee andere fotoreeksen gidst Corbijn je rond op historische begraafplaatsen en neemt hij je mee naar het communistisch Leningrad in 1982. Eveneens te zien in de Handelsbeurs: 120 portretten van medewerkers van Katoen Natie die Corbijn maakte in opdracht van Fernand Huts.

Tot 16 april, Handelsbeurs, Antwerpen.

www.antoncorbijnexpo.com

Oog voor architectuur

Laatste kans deze maand en niet te missen voor fotografiefans: Werner Mantz: the perfect eye in het Bonnefanten in Maastricht. Vanuit zijn studio in Keulen fotografeerde Mantz (1901-1983) tijdens het interbellum de strakke architectuur van het Bauhaus en het Nieuwe Bouwen in beeld. Nieuwe stadswijken, fabrieken, kantoren, overheidsgebouwen… je vergaapt je aan een grotendeels verdwenen wereld. Mantz vluchtte voor het nazisme naar Maastricht, waar hij zich specialiseerde in kinderportretten. De retrospectieve vertelt zijn carrière in 300 foto’s.

Tot 26 februari, Bonnefanten, Maastricht.

https://www.bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/werner-mantz-the-perfect-eye

Als het lichaam ja zegt

In februari mag je ook uitkijken naar nieuwe expo’s in het FOMU – Fotomuseum Antwerpen. Magnumfotografe Susan Meiselas had de voorbije vijf decennia altijd oog voor de relatie tussen haarzelf als fotograaf en de mensen voor de lens. Haar ambitie: in dialoog gaan en samenwerken met haar onderwerpen. Daarin is ze een pionier. When the body says Yes is de immersieve video-installatie waarmee Melanie Bonajo (hen/hun) Nederland vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië. Nestel je in de knusse ruimte en bekijk de film over een genotspositief kamp, waar genderqueere mensen uit verschillende culturen huidcontact, aanraking en intimiteit beleven als een vorm van verbinding.

17 februari tot 4 juni, FOMU, Antwerpen.

https://fomu.be/expos

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer