Naar zee, maar dan anders

4 minuten leestijd

Combineer een dagje zee eens met een portie geschiedenis: het Abdijmuseum Ten Duinen brengt je met een virtual reality-bril naar de vijftiende eeuw. De garnaalvissers in Oostduinkerke laten je gewoon zonder bril genieten van hun eeuwenoude traditie. Straf!

Tekst Kristien In-‘t-Ven – Foto’s Greetje Van Buggenhout

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Slaap Scandinavisch

B&B in Koksijde

Suze en Guy – die beiden een praktijk als dierenarts hebben – wilden hun favoriete kustplaats Koksijde graag delen met andere zeeliefhebbers. Vorig jaar werd de droom werkelijkheid: ze openden een B&B in het bovenste deel van hun huis. In B&B Summertime stroomt het daglicht met bakken naar binnen en lijkt het inderdaad eeuwig zomer. De sfeer is Scandinavisch, met veel wit, hout en een heerlijke haard. Rond een mooie open ruimte met keuken en zithoek liggen twee kamers: eentje daarvan kan omgebouwd worden tot familiekamer voor vier. Helemaal boven zit de suite, waar je met twee kan slapen. Suze popelt om haar tips voor de kust te delen, van fijne fietstochten en wandelingen tot plekken waar je kraakverse Noordzeevis kan eten. Om de hoek, langs de weg tussen Koksijde-dorp en Koksijde-Bad, zit natuurreservaat De Hoge Blekker, met de hoogste duinrug van de Vlaamse kust. En in ongeveer een kwartier wandelen ben je aan het strand.

Robert Vandammestraat 40, Koksijde. Tel. 0479 28 11 84, www.bnbsummertime.com 

Galoppeer de zee in

Paardenvissers in Oostduinkerke

Garnalen? Die vang je vanop een boot (of met een schepnet, als je geluk hebt). Maar te paard kan ook, zoals ze in Oostduinkerke nog doen. De traditie werd door de Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Werelderfgoed. Het is dan ook een prachtig spektakel. De paardenvissers spreken hun Brabantse trekpaarden toe in een West-Vlaams dialect dat alleen tegen paarden wordt gebruikt. Het gebruik is uniek voor Oostduinkerke, omdat dit stukje kust geen golfbrekers of andere hindernissen heeft: je kan hier recht de zee in. Op het Astridplein verzamelen de troepen en vervolgens rijdt de hele bende paarden en karren het strand op. Dat gebeurt altijd bij laag water. Aan de waterlijn worden de netten aangespannen en trekken de paarden de zee in. Na twee à drie uur vissen keren ze met zo’n tien kg garnalen terug. Bijvangst zoals giftige pietermannetjes, krabben en slibtongen wordt gezeefd, zodat alle ongewenste gasten opnieuw de zee in kunnen. Geregeld wordt de vangst meteen gekookt op de zeedijk.

‘s Zomers op het strand ter hoogte van het Astridplein, Oostduinkerke. Data en info: paardevissers.be (check de kalender voor de juiste tijdstippen)

Dwaal door oude duinen

Fossiele duinen van Adinkerke

Genoeg strand gezien? Ga eens wandelen in het natuurgebied van de fossiele duinen van Adinkerke, ook wel de Cabourduinen genoemd. Dit bijzondere landschap is beschermd vanwege zijn hoge ecologische waarde en zijn respectabele leeftijd; bepaalde delen ervan zijn ruim 5.000 jaar oud, wat hen tot de oudste duinen van de Vlaamse kust maakt. De ontkalkte duinengordel, die verder doorloopt over de Franse grens, heeft een heel eigen fauna en flora doordat het gebied niet meer onder invloed van de zee staat. Zoals je algauw zal merken biedt het onderdak aan tal van vogel- en vlindersoorten (en veel konijntjes). Het is hier heerlijk rustig wandelen, aangezien het gebied nog weinig bekend is. Bedoeling is dat het op langere termijn deel gaat uitmaken van een aaneengesloten natuurgebied met o.a. het nabijgelegen, veel grotere Westhoek-natuurreservaat.

Toegang via het smalle straatje links naast het Museum Cabour, Moeresteenweg 141, De Panne. www.natuurenbos.be/fossieleduinenadinkerke

Stap in een teletijdmachine

Abdijmuseum Ten Duinen

Ontdek het verhaal van de vijftiende-eeuwse Duinenabdij in dit charmante museum, dat sinds kort ook uitpakt met virtual reality. De sfeervolle ruïnes en de degelijk opgezette tentoonstelling geven al een goed beeld van hoe het destijds moet geweest zijn. Maar zodra je de VR-helm opzet, word je écht naar 1490 gekatapulteerd. Je dwaalt rond in de abdij, luistert naar de abt en bladert door een middeleeuws manuscript. Wat de ervaring extra bijzonder maakt, is dat je je handen kan gebruiken (al zien die er in VR wel erg harig en mannelijk uit) en dat de abt ook reageert op je hoofdbewegingen. De teletijdmachine van Suske en Wiske is er niks bij!  

Koninklijke Prinslaan 2, Koksijde. www.tenduinen.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer