Ondergrondse avonturen

3 minuten leestijd

Deze maand dalen we af onder de grond. We verkennen de riolen van Antwerpen en paleiskelders in Brussel, maar we bezoeken ook een natuurlijke grot, een mergelgrot en een mijnsite. Trek thermisch ondergoed en een warme trui aan en ga mee op verkenning.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Duik in de ruien

Het ruikt er muf en het is er vies, maar een beschermend pak houdt je kleren proper in de riolen onder Antwerpen. Het bezoek aan dit gigantische gangenstelsel met zijn prachtige gewelven, bruggen en sluizen begint met een boottochtje. Tijdens de begeleide wandeling met tablet komt de geschiedenis van de stad tot leven. In anderhalf uur stap je van anekdote naar anekdote. Je komt bijvoorbeeld langs de plaats waar de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog feestten, op de enige veilige plaats in Antwerpen.

PRAKTISCH: Suikerrui 21, Antwerpen. Entree: € 17. www.deruien.be

Het paleis van keizer Karel

Ooit stond op het Koningsplein boven op de Coudenberg het paleis van keizer Karel V, die in onze contreien regeerde van 1515 tot 1555. Honderd jaar voordien gaf Filips de Goede opdracht tot de bouw ervan. Een brand legde het vermaarde paleis in 1731 in de as. Enkel de kelders bleven bestaan. De toegang tot de site bevindt zich in het BELvue Museum. Nog interessanter wordt het als er speciale familiedagen plaatsvinden, zoals tijdens het jaarlijkse Carolus Festival. Dan kan je deelnemen aan workshops en lopen er verklede acteurs rond.

PRAKTISCH: Paleizenplein 7, Brussel. Entree: € 7. www.coudenberg.brussels

Neptunusgrot met waterval

Een smal pad langs het riviertje de Eau Noire leidt naar de ingang van de Neptunusgrot in Petigny, een klein broertje van de Grotten van Han. Het eerste deel van het drie kwartier durende bezoek leg je te voet af. Een gids wijst op de bijzondere kalkformaties, op vleermuizen en andere bewoners van de grot. Het tweede deel is een boottocht tot aan de waterval van Neptunus. O cliché, het bezoek wordt afgesloten met een lichtspel op de tonen van Vangelis’ Conquest of Paradise.

PRAKTISCH: Rue de l’Adujoir 24, Petigny (Couvin). Entree: € 8. www.grottesdeneptune.be

De mergelgrotten van Kanne

Het eerste wat opvalt in de mergelgrotten van Kanne zijn de indrukwekkende muurschilderingen… en de koude lucht, maar daar raak je snel aan gewend. In de zomer van 2017 kwamen de grotten in het nieuws door een zware brand na vandalisme. Gelukkig staat het gangenstelsel van Kanne niet in verbinding met de getroffen grotten. Tijdens de wandeling door imposante gangen van wel acht meter hoog wijst de gids je op sporen van de blokbrekers die hier vroeger de mergel ontgonnen. De wandeling wordt afgesloten met een grottenbier. Bezoek je de grot als groep, ga dan voor de Proevertjestocht (€ 11,50 per persoon).

PRAKTISCH: Avergat 14, Kanne (Riemst). Entree: € 6. www.grottenvankannevzw.be

Benauwd in de mijn

De rondleiding in de door Unesco erkende Blegny-mijn daalt af tot zestig meter, diep genoeg om de vochtigheid en de benauwde sfeer aan te voelen. Alleen al de afdaling in de liftkooi is een belevenis. Ondergronds worden de machines en de werkomstandigheden voorgesteld. Verschillende gidsen zijn zelf nog mijnwerker geweest, waardoor het bezoek een extra dimensie krijgt.

PRAKTISCH: Rue Lambert Marlet 23, Blegny. Entree: € 8,90. www.blegnymine.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer