Stoppen in Nancy

8 minuten leestijd

Stel, je rijdt volgende zomer via Luxemburg naar het zuiden. Dan kan je op de heenreis afstappen in dé Franse stad par excellence. En op de terugreis in een half-Duits grensgeval. Metz en Nancy worden voortaan meer dan wegwijzers op weg naar vakantie. Want de zustersteden in Lotharingen blijken ook nog eens perfect citytripmateriaal. En… eeuwige rivalen. Wie wint? Hier tonen we je alvast waarom een stop in Nancy zeker de moeite waard is.

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Stan, de man met het plan

De bronzen man met de dikke buik vormt het middelpunt van Nancy. Door hem hoort Lotharingen dit jaar 250 jaar bij Frankrijk. En viel Lodewijk de Vijftiende van het voetstuk waar hij, Stanislas Leszczynski, voormalig koning van Polen, nu staat te blinken. Lodewijk had Stans dochter gehuwd en dacht een een-tweetje op te zetten met schoonpapa.

De deal? Jij wordt hertog van mijn nieuw voogdijgebied Lotharingen. Bij je dood annexeer ik de hele handel. Stan was zestig, dat zou heel snel snor zitten. Helaas leefde schoonpapa nog 28 jaar en kreeg hij elk jaar één procent van het Franse budget toegestopt. Dat spendeerde hij aan: het stadspark La Pépinière. De botanische tuin Jardin Godron. De met stadspaleizen omzoomde Place de la Carrière en Place de l’Alliance. En vooral de Place Royale die vandaag Place Stanislas heet.

Het stadhuis is een barok paleis. Met wat fantasie worden de Nationale Opera en het Museum voor Schone Kunsten de zijvleugels. Er zijn gouden poorten, fonteinen, een triomfboog en gevels versierd met antieke goden. Lodewijk prijkt nog op het medaillon bovenaan op de triomfboog. Maar zijn standbeeld is vervangen door dat van Stan. Terwijl Nancy steeds harder op Versailles ging lijken, stevende Versailles af op het bankroet. Daar kwam een Franse Revolutie van. Bye bye Lodewijk!

 

Op huizenjacht

Place Stan – niemand zegt Stanislas in Nancy – lees je als een dik boek. Alle beelden en versieringen op gevels, hekken en fonteinen betekenen iets. De trend zet zich door als je gaat huizen kijken in de omringende straten. De architecten en artiesten van de art nouveau die rond 1900 de stad verbouwden, dachten na over elk detail.

Drie tips.

  1. Meubelmaker Louis Majorelle versierde de kasten en het vloermozaïek van Pharmacie Le Ginkgo (Rue Dominicains 38) met ginkgobladeren.
  2. Bij de bank Crédit Lyonnais (Rue Saint-Georges 9) klautert een klimop naar de enorme glazen koepel van glaskunstenaar Jacques Grüber.
  3. Hetzelfde tweetal verfraaide de Kamer van Koophandel (Rue Henri-Poincaré 40). Hun glas-in-loodramen tonen de drie industrieën van Lotharingen: glasblazerij, mijnen en chemische industrie (de Belgische firma Solvay).

Schools museum

- Herkennen jullie deze bloem?
- Een roos!
- Nee, ze heeft geen doornen. Je kent ze zeker: I-…
- Iris!
- Heel goed! En wat zijn dit?
- Komkommers!
- Bijna, het zijn courgetten.

De kunstenaars beelden dingen uit met bloemen, planten en groenten. De courgette is een slingerplant die mooie krullen maakt. Wat is art nouveau educatief! Een klasje leert in het Musée de l’Ecole de Nancy een halve plantentuin kennen. En de materialen die de artiesten gebruikten. Hout, smeedijzer, parelmoer, ‘ke-ra-miek’.

 

Gallé sliep in een bed dat versierd was met parelmoeren vlinders,  tussen leven en dood.

Emile Gallé, de oprichter van de school, was glasmaker én botanicus. Hij en zijn kompanen gebruikten plantenmotieven om te breken met de klassieke rechte lijnen.

Het museum is gevestigd in de villa van Eugène Corbin, de mecenas van de art nouveau in Nancy, en puilt uit van de meubels, vazen, glasramen, lampen, schilderijen, een collectie samengesteld uit vele woningen. Gallé zelf sliep in het bed versierd met parelmoeren vlinders. De dagvlinder aan het voeteneind stelt het leven voor, de mot achter zijn hoofd de dood.

Even iets helemaal anders

Vlak bij het museum bekijken Gaëlle en Nac’ het web van barsten in hun glazen deur. Een poging tot inbraak. ‘We gaan niet zeuren’, zegt Gaëlle, ‘we focussen altijd op het positieve.’ Het Magasin des Mots verkoopt poëtische objecten en magische spreuken die je humeur op zonnig zetten. Nac’ schildert in de winkel zelf en Gaëlle bemant de drukpers in het atelier achteraan.

In de laden van haar drukkerskast zitten duizenden houten en loden letters. Combineer types en groottes, schik de letters op de pers, ga er met de inktrol over. Gaëlle leert het je tijdens een workshop. Maar wat verkopen ze nu eigenlijk? Letters, woorden en illustraties, op wenskaarten, posters, luciferdoosjes… niets nuttigs eigenlijk, want van nuttig word je niet vrolijk. ‘We zijn verkenners van het wonderlijke’, zegt Nac’. ‘We maken spreuken en wensen over de kleine overwinningen van elke dag.’

 

Het meesterwerk: Villa m’as-tu vu

Huizenjacht, deel 2. In de buitenwijken bouwden de rijke burgers van de art nouveau droomvilla’s in het groen. Wij gaan helemaal uit onze dakkapel voor de met bloementegels versierde huizen van de Rue Félix Faure, maar het onbetwiste meesterwerk is de Villa Majorelle, de woning van meubelmaker Majorelle. In 2017 kreeg ze haar oorspronkelijke meubilair terug.

De traphal biedt meteen spektakel. ‘De spiegel tegenover het venster haalt de natuur binnen’, zegt onze gids. ‘De plant in het glasraam is de judaspenning, haar blaadjes lijken op munten. Tijdens de art nouveau pronkte je met je rijkdom.’ Zeg dat wel. In de gevel zijn baksteen, hout, keramiek en smeedijzer gebruikt. Zelfs de schouwen en de dakgoten zijn versierd. Een Franse haan kukelt richting Duitsland, toen slechts vijftien kilometer verderop.

 

Alleen in Nancy…

… proef je de echte macaron. Dat wil zeggen: het oorspronkelijke amandelkoekje. Nicolas Génot van het Maison des Soeurs Macarons kent het recept, en hij alleen. Hij leerde het via zijn voorgangers van twee nonnetjes die in 1792 een koekjeshandel begonnen. Hun pas opgedoekte klooster had het recept onrechtstreeks uit de keuken van Catharina de’ Medici. In Toscane heet de macaron ‘amaretto’.

Mijnheer Génot lacht om de Nederlandse betekenis van zijn naam en schuift de koekjes in de oven. ‘Ik hou van erfgoed’, zegt hij, ‘ook als het eetbaar is.’ Hoe kan een recept dat alleen amandelen, eiwit en suiker bevat, zo geheim zijn dat je het deeg maakt in een vergrendelde keuken? Mijnheer Génot glimlacht. ‘Ik vertel je het verschil: alleen ons recept geeft de perfecte krokante korst met craquelures.’

 

Excellent gezellig

Brasserie L’Excelsior lijkt op een Weens koffiehuis verdwaald in Frankrijk. Met varens versierde gewelven overkoepelen de gigantische eetzaal. In de glasramen van Jacques Grüber gedijen pijnbomen, ginkgo biloba en opnieuw varens. Glasmakerij Daum ontwierp de kroonluchters en de Ateliers Majorelle het mahonie meubilair.

Wat er Weens is aan het meesterwerk van de School van Nancy, is dat je wegkruipt aan een klein tafeltje. Terwijl zwart-witte obers met grote dienbladen voorbijzeilen, kan je je partner diep in de ogen kijken. Behalve als je de zeevruchtenschotel bestelt, want daar kijk je niet overheen.

Kunst of kitsch?

Je bureaulamp laat haar kopje hangen als een sneeuwklokje. Je duwt je sigaar uit tussen de scharen van een krab. Vis eet je uit een bord versierd met zeewier. De vaas op tafel beeldt een gedicht van Victor Hugo uit. Wat een nachtmerrie, zo’n interieur in art nouveau! (Nachtlamp versierd met motten).

De ontwerpen van Cristallerie Daum brengen insecten op je tafel.

 De Collection Daum in het Musée des Beaux Arts doet je even je ogen uitwrijven. Cristallerie Daum, dat nog altijd bestaat en een chique winkel heeft op Place Stan, goot de hoogdagen van de art nouveau in glas. Hun ontwerpen halen de natuur in huis, onkruid en insecten inbegrepen. Geinig hoor, maar hoe smaken escargots op een bedje van glazen slakken?

 

Nancy is…

… un peu trop! Hoeveel klatergoud en krullen verteer jij op een weekend? Van de weeromstuit vonden wij de oude glazen wolkenkrabber naast het station opeens heel mooi. Of is dat ook toparchitectuur? In een stad waar de monumentenlijst en de immobiliëngids inwisselbaar zijn, is dat heel waarschijnlijk.

 

Tekst Gert Corremans – Foto’s Siska Vandecasteele

Dit artikel is verschenen in november 2016.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer