Vijf ruiterroutes

3 minuten leestijd

Net als wielertoeristen springen ruiters op zondagochtend in het zadel. Een tocht door de natuur doet mens en dier goed. Dankzij nieuwe ruiternetwerken en menroutes krijgen ruiters eindelijk de plaats die ze verdienen. Paardvriendelijke pleisterplaatsen duiken steeds vaker op. In Limburg weven ze dit jaar zelfs een volledige campagne rond het paard met tal van nieuwe initiatieven.  

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Toffe doorwaadplaatsen

Lus in het Nationaal Park Hoge Kempen

Start: Toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280, Maasmechelen. www.paardenprovincie.be

Wandelaars (72 km – wegwijzers met een ‘pootje’) en mountainbikers (80 km – zwarte pijlen) hebben elk hun eigen lus in het enige nationale park van Vlaanderen. Met 140 kilometer bewegwijzerde paden kunnen nu ook ruiters en menners hun hart ophalen in de bossen en heidegebieden van het park. Zo’n 85% van de paden is onverhard, met hier en daar een toffe doorwaadplaats. Het netwerk sluit aan op dat van de Limburgse Kempen. De ruiterkaart met alle Limburgse knooppunten is gratis verkrijgbaar aan elke toegangspoort.

Draven door werelderfgoed

De Antwerpse Noorderkempen

Start: Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel-Kolonie (Hoogstraten). www.hoogstraten.be

Binnenkort worden de kolonies van Merksplas en Wortel in de Antwerpse Noorderkempen door Unesco erkend als werelderfgoed. Waar ooit landlopers de grond bewerkten, kan je nu wandelen, fietsen en paardrijden rond de vennen en in de schaduwrijke bossen. Het Taxandria-ruiternetwerk doet dit heerlijke stiltegebied in de vallei van het Merkske aan. Via de knooppunten kan je stappen/draven/galopperen tot in de groenste plekjes van De Baronie van Breda in Nederland.

Picknickplaatsen met een bindbalk

Picknickplaatsen met een bindbalk

Start: B&B Hippo-Droom, Tumulidreef 7, Hoeilaart. Alternatief: Sportimonium, Trianondreef 19, Hofstade (Zemst). www.toerismevlaamsbrabant.be

Een rondje Brussel kan met de fiets (Gordelroute), te voet (Groene Wandeling) en per paard (Equitrail). De 230 kilometer lange meerdaagse trektocht is perfect bewegwijzerd en voert je door de Vlaams-Brabantse bossen, valleien en heuvels rond Brussel. De route houdt halt bij maneges en fijne picknickplaatsen voorzien van een bindbalk.

Dichte bossen en natuurschoon

Netwerk van Picardisch Wallonië

Start: Maison du Parc Naturel des Plaines de l’Escaut, Rue des Sapins 31, Bon-Secours (Péruwelz). www.visitwapi.be

Sinds ze in Picardisch Wallonië in Henegouwen een fietsknooppuntennetwerk hebben aangelegd, gaat het er snel op recreatief vlak. Ook de paarden en menners worden er nu bediend. Het ruiternetwerk omvat 200 kilometer aan onverharde paden dwars door twee uitgestrekte natuurparken. De dichte bossen en vooral het natuurschoon werken als een magneet op ruiters. Via de website kan je heel wat lusvormige routes gratis downloaden.

In galop door heuvellandschap

Rodebergruiterroute in de Westhoek

Start: Ruiterschool Rodeberg, Rodebergstraat 21, Westouter (Heuvelland). www.toerismewesthoek.be

In de Westhoek liggen een aantal voortreffelijke lusvormige ruiter- en menroutes. Een aanrader is bijvoorbeeld de Rodebergruiterroute (17 km). Je doet niet alleen West-Vlaamse heuvels als de Rodeberg en Zwarteberg aan, maar je draaft ook een stuk over ‘de Schreve’, de Frans-Belgische grens. Het heuvellandschap vraagt een zekere inspanning. In de klei van de Westhoek voelt je paard zich zeker in zijn sas. Vergeet niet af te stappen aan een typisch volkscafé voor een Picon maison!

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer