Zwarte Woud met kinderen

6 minuten leestijd

Het Zwarte Woud is een topbestemming bij Vlamingen. Dichtbij, groen, lekker eten, ideaal om te wandelen en te fietsen. En vooral: heel gezinsvriendelijk. Gunther Ritsmans trok erheen met zijn oudste zoon Aiko en amuseerde zich als een klein kind. Papa, gedraag je! (x 6).

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties

1. Zoo en Europabad, Karlsruhe: zoef, het water in!

In de Stadtgarten leren je kinderen al spelend bij.

Aan de noordrand van het Zwarte Woud, in de brede Rijnvlakte ligt Karlsruhe. De stad is nauwelijks driehonderd jaar oud – niet eens een puber als je vergelijkt met Rome of Keulen. Een prima uitvalsbasis dus voor kleine en grote jongens die zich eens goed willen amuseren in het Zwarte Woud. In het centrum is een bezoek aan de Zoo en de Stadtgarten alvast de moeite waard. Met het toegangsticket voor het park kun je bijna alles bezoeken.

Slechts voor enkele kinderattracties betaal je extra. De Stadtgarten combineert dierenbehoud en kweekprogramma’s met educatie en ontspanning. We wandelen langs leeuwen, Aziatische olifanten, luipaarden, ijsberen, otters en apen: een bont gezelschap uit alle windstreken. Verder is er ook een rozentuin, een Japanse tuin en een gondelbaan. Warm aanbevolen als de zon schijnt!

Ook het pretzwembad Europabad kan ons bekoren. Een mooi ingericht funbad met waterbassins, glijbanen voor klein en groter, ligstoelen, golven en stroomversnellingen. Voor de waaghalzen is er een cabine waarin je rechtop gaat staan om dan als een raket in het water te storten.

Zin in een gemütliche maaltijd met de kinderen? In het Badisch Brauhaus kun je lekker eten in de sfeer van een oude brouwerij. Denk daarbij aan zware eiken tafels en stoelen. De kleinsten kunnen de glijbaan van de receptie naar de kelder met de brouwketels nemen. Krijg ze dan maar weer aan tafel! Hoewel, met het kindermenu moet het lukken.

www.karlsruhe.de/b3/freizeit/zoo.de, www.ka-europabad.de/index.php?id=3, www.badisch-brauhaus.de

2. Naturkundemuseum, Karlsruhe: trillen op je benen

Ook al in het hart van Karlsruhe vind je het Naturkundemuseum, in veel opzichten vergelijkbaar met het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen.

Er is een mooie collectie fossielen en mineralen. Allerlei reconstructies schetsen hoe het leven op aarde zich heeft ontwikkeld.

We ontdekken verhalen over gesteenten, vulkanen en het fenomeen vulkanisme.

De regio kent een geschiedenis van aardbevingen en een simulator laat kinderen hiervan proeven. Aiko vindt het geweldig om op de trilplaat te staan en te voelen hoe hard de aarde kan beven.

In het laboratorium onderzoeken we allerlei gesteenten, naar hardheid, kleur en broosheid.

We wandelen verder langs een Tyrannosaurus Rex en andere gezellige beesten met veel tanden. IJsberen, bevers, muskusratten en een rood hert zijn levensecht opgezet.

Het Naturkundemuseum boeit door de interactie met bezoekers.

Aiko is gebiologeerd en rent van het ene diorama naar het andere. Via de Afrikaanse savanne, waar koning leeuw net een gnoe heeft geveld, trekken we naar de kleurrijke wereld van de insecten. In het Vivarium leren we over al die rare schepsels die rondkruipen in het water en op het land.

In de zaal met zoet- en zeewateraquariums met vissen, reptielen en koralen kijkt ook papa zijn ogen uit.

Kortom, een divers en interactief museum dat kinderen bij de les houdt. Ze steken er gegarandeerd wat op over de evolutie van onze planeet en haar bewoners.

www.smnk.de
 

3. Märchenpfad, Lossburg: Nederlandse les voor de sprookjesfee

Na een aardige rit door het golvend landschap bereiken we de omgeving van Lossburg. We rijden over landelijke wegen tot aan de rand van het woud waar we halthouden aan de gloednieuwe blokhut Zum Strutwirt.

Ze is volledig opgetrokken in massief hout, ecologisch gebouwd en geïsoleerd met schapenwol. De ideale stop als je wil proeven hoe het Zwarte Woud smaakt, want de keuken gebruikt hoofdzakelijk streekproducten uit Baden-Württemberg.

Het is er fijn vertoeven, met de heerlijke houtgeur, fijne vleeswaren en kazen, en een weids uitzicht over de groene heuvels. Ook als je de wandelroutes in de streek volgt, kun je energie bijtanken in de hut.

Na de maaltijd trekken we het woud in om het twee kilometer lange sprookjespad uit te proberen. Onderweg wacht een witte fee op een boomstam ons op. Ze vertelt ons haar verhaal, dat van de Kinzigfee.

Door haar gebrekkig Nederlands kunnen we het niet zo goed volgen, maar Aiko vindt het wel grappig, zo’n sprookjesfiguur die opeens opduikt in het bos. Nog leuker is de blauwe Vlaamse gaai die ons de hele wandeling volgt. Zou dat haar prins zijn?

Vlakbij Lossburg aan de rand van het woud prikt een stalen toren een gat in de hemel. Aiko en ik wagen ons aan de beklimming van de 172 treden. Boven op het uitkijkplatform hebben we een prachtig uitzicht over de streek. En voor Aiko mag het altijd een beetje competitie zijn: om ter eerst weer beneden?

www.strutwirt.com, www.lossburg.de

 

4. Experimenta, Freudenstadt: en dan nu, naar school

Freudenstadt heeft de 'grootste Grote Markt' van Duitsland.

Architectuurfans worden blij van Freudenstadt. Het stadje in het noorden van het Zwarte Woud is omgeven door dichte naaldbossen.

In 1599 kreeg Freudenstadt een nieuwe Grote Markt. Of beter, een Heel Grote Markt, want bouwmeester Heinrich Schikhardt ontwierp een plein dat zeven voetbalvelden bestrijkt. 219 bij 216 meter om precies te zijn, een Duits record.

Onder de arcaden schuilen prachtige winkels en op het plein merk je de vijftig fonteinen niet eens op. Behalve als je met kinderogen kijkt, natuurlijk.

Ik houd het maar stil dat het belevingsmuseum Experimenta in een oude school is gevestigd. Maar leren zullen we! Hoe vrolijk kan wetenschap zijn? We gaan aan de slag met originele proeven en doordenkertjes over lucht en water, magnetisme, massa, kracht en licht. We experimenteren met de tijdzones, kijken hoe röntgenfoto’s werken en fluisteren op afstand door luisterbuizen.

Aiko is vooral in de ban van de ingewikkelde puzzelkaarten: een spannende uitdaging. Honderdduizenden toeristen bezoeken Freudenstadt voor zijn marktplein en de omliggende wouden, waar je heerlijk kunt wandelen. Wij eindigen onze namiddag met een echte Schwarzwaldtorte in een bakkerswinkel. Happen maar, tot de slagroom en de kersen achter je oren hangen!

www.experimenta-freudenstadt.de, www.ferien-in-freudenstadt.de.  
 

5. Baiersbronn: officieel kindvriendelijk verklaard

In het bovendal van de Murg zijn een aantal dorpjes en gehuchten opgegaan in de gemeente Baiersbronn. De gemeente telt 15.000 inwoners en vormt een belangrijk kuuroord en wintersportcentrum in het Zwarte Woud. Ideaal als je van rust en natuur houdt en wilt wandelen, fietsen of skiën.

Wij verblijven hier in het Waldknechtshof. De oude boerderij dateert uit 1769 en is beschermd als erfgoed. Een kindvriendelijke plek is het, met menu’s en activiteiten op maat van het hele gezin.

Baiersbronn is een van de gemeenten die officieel het keurmerk ‘familievriendelijk’ mogen dragen.

Je vindt er speciale wandelpaden en allerhande vakantiemogelijkheden voor kinderen.

Bezoek bijvoorbeeld de oude glasblazerij, of wandel door Baiersbronn in het spoor van oude sagen. Er zijn ook leuke gezinspakketten te boeken.

Na een ontbijt in Goldener Hahn, een landhuis met een taverne en achttien appartementen, verkennen we het centrum van Baiersbronn.

In de dorpsrand is een gloednieuwe speel- en sporttuin aangelegd, waar de kinderen hun hart kunnen ophalen op leuke speel- en fitnesstoestellen.

www.waldknechtshof.de, www.familien-ferien.de, www.baiersbronn.de, www.goldener-hahn.de

 

6. Murgel’s Spielhaus: papa mag niet meespelen

De laatste ochtend brengen we door in Murgel’s Spielhaus. Murgel was ein lustiger Kerl die voor niets deugde. Je kon hem niet eens een koe doen melken, maar de dorpsjeugd was dol op hem. In de zomer kun je de kinderen dus gerust eens bij hem in de opvang laten. Klein of groot, ze kunnen knutselen, schilderen, spelen… de activiteiten zijn zo leuk dat papa zin krijgt om mee te spelen. Maar papa moet zich gedragen van Aiko.

Vanuit Baiersbronn trekken we het woud in, naar het meer van Sankenbach. De herfstkleuren maken de heenrit al even mooi als de wandeling. Of toch bijna, want de natuur doet nog eens extra haar best langs het wandelpad. De tocht rond het meer is niet te lang. Zelfs de ongeduldigste papa’s en zonen vervelen zich hier geen seconde. En dat kun je ook zeggen van het Zwarte Woud.

Tekst & foto’s Gunther Ritsmans

Dit artikel is verschenen in september 2014.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer