Zwoegen en zweten in het park

6 minuten leestijd

Bij het woord bootcamp denken wij spontaan aan een drilsergeant die op twee centimeter van je gezicht staat te brullen en je laat zweten en zwoegen. Trainer Kaat Van Den Bossche is gelukkig een stuk vriendelijker, maar van dat zweten en zwoegen is geen letter gelogen, zo blijkt. Journalist Toon Verlinden trok zijn loopschoenen aan en ging een uur op bootcamp in het park.

Tekst Toon Verlinden - Foto’s Siska Vandecasteele

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Voor het geval je twijfelt waar je net moet zijn: het is die plek in het park waar de kleurige outfits zich verzamelen. Flashy roze en blauw voeren vandaag de boventoon. Kom je eenmaal aan op de verzamelplaats, dan zie je verschillende kegeltjes en voorwerpen in het gras liggen. Dat zijn de plekken waar je straks je best zal mogen doen. De genummerde kegeltjes staan opgesteld in een grote cirkel en het hele uur zullen we in een doorschuifsysteem ongeveer twaalf verschillende oefeningen doen. De ene wat meer gericht op uithouding, de andere op spiertraining.

‘Doe de eerste ronde van twaalf oefeningen aan 50% van je capaciteit’, raadt Kaat ons aan. ‘Het is leuker om in de tweede ronde naar 100% te gaan dan dat je moet afzwakken.’ En dat nemen we ter harte. Na een rustig looprondje door het park, een aantal sprintjes, lunges, squats en een tijd als plank in-pomphouding-staan-zonder-te-pompen, zijn we opgewarmd. Onze hartslag ligt wat hoger en onze ademhaling gaat sneller. We zijn klaar voor het echte werk!

Driekwart Marsreep

Terwijl Kaat de bewegingen uitlegt, wordt het grote voordeel van de sport duidelijk: omdat je elke oefening op verschillende manieren kan uitvoeren, pas je ze vlot aan aan je eigen niveau. Is een oefening te zwaar? Zet dan even je knieën neer. Niet zwaar genoeg? Dan neem je gewoon een groter gewicht. Het maakt dat iedereen kan meedoen, zonder dat je het gevoel hebt andere mensen tegen te houden. Ondertussen kijkt Kaat er streng op toe dat je de oefeningen juist uitvoert. Want iets minder zwaar maken wil niet zeggen dat je het fout mag doen.
Iemand met een fitnesstracker om de pols merkt op dat we na zes oefeningen ongeveer 140 kcal hebben verbrand. Niet slecht. Maar voordat je een gat in de lucht springt en besluit dat het goed is geweest: 140 kcal is ongeveer gelijk aan driekwart van een Marsreep. Extra motivatie om verder te doen dus.
De oefeningen zijn strak getimed. 45 seconden oefening, 15 seconden tijd om te wisselen. En dat zes keer. Dan een korte rust, om dan weer te beginnen aan een nieuwe serie van zes oefeningen. Die timing zorgt dat de spanning hoog blijft. ‘Maar vergeet niet te drinken’, geeft Kaat nog mee. ‘Als je niet drinkt, gaat je prestatie naar beneden.’

Toch niet zo vaak regen

Het aantal oefeningen dat je kan verzinnen lijkt haast onbeperkt. Kaat: ‘Dat maakt dat je elke sessie anders kan opbouwen en ze goed kan afstemmen op de ervaring en het niveau van de groep. Zo is er voldoende afwisseling en blijven mensen het langer doen.’ Want daar draait het om: het is ontspannend en fijn om eens één keer een bootcamp mee te doen, maar de sport brengt vooral op als je het vaker doet. Daarom zoeken de sporters elke week het park op en je kan altijd aansluiten. Soms sporten ze in de sneeuw, soms in de zon. ‘Het gebeurt maar weinig dat een sessie wordt afgelast wegens regen,’ merkt Kaat op. ‘Misschien regent het in België toch niet zo vaak als we denken.’
Na een uurtje zweten in het park nemen we ons voor om dit vaker te doen. Het is dan ook een geweldig laagdrempelige sport. In tegenstelling tot activiteiten als rotsklimmen, suppen of grotbiken kan je het overal doen en je hebt niets anders nodig dan een stel loopschoenen. Je bent ook echt klaar in een uur en hebt geen lange voorbereidings- of verplaatsingstijd.
Je kan het zelfs in je eentje doen, want je vindt heel wat oefeningen online. Al is de meerwaarde van een groep en een trainer tijdens zo’n bootcamp erg groot. Je motiveert elkaar, de trainer brengt materiaal mee en kan oefeningen aanreiken die beter bij de groep passen. En daarbij: er moet toch iemand op twee centimeter afstand in mijn gezicht brullen om me in beweging te krijgen?

Tips van journalist Toon Verlinden

Ben je op zoek naar een laagdrempelige sport die je bijna overal en altijd kan doen? Dan is bootcamp zeker iets voor jou. Je beweegt een uur in de buitenlucht en traint ondertussen je uithoudingsvermogen en spieren.

In groep of alleen?

Hoewel je misschien alleen aan de slag kan (de oefeningen zijn niet ingewikkeld en het materiaal niet duur), is het toch veel leuker om een groepssessie met instructeur te regelen. In groep ligt je motivatie hoger en wordt er meer gelachen. Geen hele groep ter beschikking? Dan kan je natuurlijk ook aansluiten bij een bestaande groep.

Je niveau

Kan je geen trap op zonder halverwege te stoppen of loop je gezwind de Antwerp 10 Miles? Zowel beginners als gevorderden leven zich uit doordat de oefeningen gemakkelijk aan te passen zijn aan ieders niveau. Laat je dus niet tegenhouden door een slechte – of net heel goede – conditie.

Wat heb je nodig?

Niet veel. Loopschoenen, een losse broek, een T-shirt en een drinkbus en je bent klaar. Een mooie plek met een zachte ondergrond, zoals een park of een voetbalveld, is fijn maar niet noodzakelijk. Tip van de fotograaf: ga voor de sessie nog even naar het toilet, want in het park zijn die dun gezaaid.

Wanneer?

Het hele jaar door. Wil je aansluiten bij Kaat? Je vindt haar elke zondag om 10 uur in het park van Duffel. Je kan het eens eenmalig proberen, maar volgens Kaat merk je pas vanaf drie maanden het grootste verschil. Het weer is zelden een excuus. Bij koud weer trek je extra lagen aan. Enkel bij zware regen wordt het afgelast. Laat altijd op voorhand even weten dat je wil komen.

Waar vind je een trainer?

Tik ‘bootcamp’ in op Google en je vindt een heleboel trainers die met jou of je groep aan de slag kunnen gaan. Zoek iemand die bij je past, want zo hou je het het langste vol. Kijk naar zaken als bereikbaarheid, timing, omgeving waarin je sport of eventuele kwalificaties van de trainer. Wij trokken het park in met Fit Met Kaat. Meer info: www.fitmetkaat.be.

Prijs bij Fit Met Kaat

Ben je alleen? Dan kan je de eerste keer gratis aansluiten bij de groep. Besluit je dat het iets voor jou is, dan kan je een zes- (€ 66) of twaalfbeurtenkaart (€ 108) kopen. Die twaalf beurten zijn niet toevallig: daar doe je drie maanden mee. Ongeveer de tijd die je nodig hebt om écht een effect te merken. Ben je met een hele groep of vereniging die het eens wil proberen? Contacteer dan zeker Kaat. Ze komt met plezier tot bij jullie om je te laten zweten.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer