Ontdek de wandelroute Betuwepad

4 minuten leestijd

Bloeiende bloesems, groene weides, slingerende rivieren, uiterwaarden en karakteristieke stadjes en dorpjes. Dat is de Betuwe ten voeten uit. Letterlijk zelfs, want wandelen is een perfecte manier om de streek te ontdekken.  

De kersverse wandelroute Betuwepad begint en eindigt bij het station in Tiel en is ongeveer 150 kilometer lang. De route is op te delen in kleinere etappes, zo kan je er een meerdaagse tocht van maken. Geniet onderweg van de fruitgaarden, rivieren, gastvrije ondernemers en alles wat de Betuwe je te bieden heeft.   
Volop variatie in een knap rivierenlandschap  
Het Betuwepad biedt volop variatie. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. In het voorjaar geniet je van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs fruitstalletjes, overal langs de weg.  
 
Van Tiel loop je eerst naar Buren, het Oranjestadje waarmee de koninklijke familie een speciale band heeft. De Linge leidt je naar landgoed Mariënwaerdt, waar ze (h)eerlijke streekproducten verkopen. Tussen Culemborg en Rhenen loop je geregeld door de uiterwaarden, eerst langs de Lek, later de Nederrijn. Dorpjes als Maurik, Ingen en Lienden liggen aan het pad. Voorbij Rhenen duik je naar het zuiden, waar de Betuwe wordt begrensd door de Waal. Via polders, plassen en dijken keer je terug naar Tiel.  
Kenmerkend voor de streek: ouderwetse hoogstamboomgaarden 
Wie Betuwe zegt, zegt bloesems en fruit. Fruitbomen gedijen goed op de vruchtbare stroomruggen, ontstaan doordat de rivieren er eeuwenlang hun slib afzetten. Nergens in Nederland wordt er zoveel fruit geproduceerd als in de Betuwe; zowel oude, traditionele rassen als nieuwe soorten. Laagstambomen zijn goedkoop en efficiënt, omdat het fruit laag aan de stam zit. Maar juist de ouderwetse hoogstamboomgaarden sieren de streek; ze zijn van cultuurhistorische waarde.  
Typisch Tiels: Flipje  
Flipje is in Nederland een reclame-icoon. Jarenlang stond het bessenmannetje uit Tiel symbool voor het Betuwse fruit. De oudste jamfabriek van Nederland, ‘De Betuwe’, zette Flipje in om haar product te promoten. Met succes, want Flipje werd razend populair. Totdat de fabriek begin deze eeuw uit de streek verdween. Flipje kreeg een standbeeld op de Markt in Tiel. Je vindt hem ook in het museum, nabij het begin- en eindpunt van het Betuwepad.  

Het Betuwepad is in verschillende etappes te lopen. Etappes combineren? Kan ook natuurlijk! Stippel zelf je ideale een- of meerdaagse tocht uit door je favoriete etappes aan elkaar te rijgen.  

Etappe 1 (18 kilometer)  

Station Tiel – Buren   

Startpunt Tiel. Van hieruit wandel je naar Soelen en Erichem. Je passeert de slingerende Linge en kasteel Soelen. Langs fruitboomgaarden bereik je de Oranjestad Buren.   

Etappe 2 (10,5 kilometer)  

Buren – station Geldermalsen  

Je verlaat Buren en wandelt naar de Tichelgaten of de Put van Buren, ontstaan door klei- en zandwinning. Het landschap wordt weidser tot je naar Geldermalsen wandelt waar de fruitboomgaarden bloeien.  

Etappe 3 (7 kilometer)  

Station Geldermalsen – station Beesd  

De route volgt de Linge die na Geldermalsen door het landschap kronkelt. Langs oude knotwilgen zie je het eeuwenoude landgoed Mariënwaerdt.  

Etappe 4 (7,4 kilometer)  

Station Beesd – Parallelweg Oost Culemborg  

Via landgoed Mariënwaerdt kom je bij de Bisschopsgraaf. Eens brachten de boeren van de Lingedorpen over deze waterloop hun vee, fruit en graan naar de Culemborgse weekmarkt.  

Etappe 5 (15,8 kilometer)  

Parallelweg Oost Culemborg - station Culemborg  

Dwars door Polder Culemborg kom je bij Werk aan het Spoel. Door de uiterwaarden eindig je in Culemborg, gedomineerd door middeleeuwse stadsmuren en kronkelende straatjes.  

Etappe 6 (10,6 kilometer)  

Station Culemborg – Beusichem  

Net buiten Culemborg ligt het Park de Plantage, aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Over de Beusichemse Dijk is het uitzicht op de Lek mooi.  

Etappe 7 (11,9 kilometer)  

Beusichem – Maurik  

Het landschap met boomgaarden, uitzichten over de uiterwaarden en het Amsterdam-Rijnkanaal is verrassend. Na Rijswijk zie je Eiland van Maurik waar recreatie en natuur hand in hand gaan.  

Etappe 8 (11,3 kilometer)  

Maurik – Beusichem  

De plaatsjes Maurik, Eck en Wiel, Ommeren en Ingen volgen elkaar snel op. Daartussen mooie onverharde paden en overal fruitboomgaarden.   

Etappe 9 (16,5 kilometer)  

Ommeren – station Rhenen  

Je wandelt in het buitengebied van Lienden langs oeverwallen, dijken en oude stroombeddingen. Maar ook door de Marspolder waar de beste kersen groeien.   

Etappe 10 (8,8 kilometer)  

Station Rhenen – station Opheusden  

Je kan de Nederrijn bijna aanraken, zo dicht loop je langs de rivier. Even later kom je bij Wachttoren de Spees. De etappe eindigt in kerkdorp Opheusden.  

Etappe 11 (9,5 kilometer)  

Station Opheusden – Ochten  

De route passeert de drukke verkeersaders A15 en de Betuwelijn. Bij de Ochtense Buitenpolder keert al snel de rust terug.   

Etappe 12 (16,3 kilometer)  

Ochten – station Tiel  

De laatste etappe van het Betuwepad laat je het rivierenlandschap in volle glorie zien. Via het natuurgebied de Kil bereik je eindpunt Tiel.  

 

Alle informatie over het Betuwepad vind je op www.wandelnet.nl/betuwepad 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer