Pilsen, de bakermat van de pils

2 minuten leestijd

Op een culinaire (bier)reis in Tsjechië kan je niet om Pilsen heen, ontdekte Teun De Voeght. Voor hij zich– letterlijk – onderdompelde in het bier, wou hij eerst de stad leren kennen. De stad waar de naam ‘pils’ vandaan komt, welteverstaan. De stad is veel meer dan alleen maar het bier, maar het is wel dat bier dat Pilsen op de wereldkaart heeft gezet. Je leest er meer over in Pasar Wandelen van april 2024.

reportage
  • Wandelen

In het begin van de 19de eeuw begon de kwaliteit van het Tsjechisch bier achteruit te gaan, tot groot protest van de inwoners van Pilsen. Hoe zou je zelf zijn? Om hier een antwoord op te bieden, besloot  het stadsbestuur om een nieuwe brouwerij op te richten om zo de kwaliteit te verzekeren. Josef Groll, een gerenommeerde brouwmeester uit Beieren, kreeg de opdracht om de bierproductie in goede banen te leiden. Op 5 oktober 1842 brouwde hij voor de eerste keer een blond, licht bier, dat later de naam Pilsner zou krijgen. En zo was ons pintje geboren.

De brouwerij groeide uit tot een van de meest iconische brouwerijen van Europa. Ze zorgde voor economische groei in de regio en de brouwerij Pilsner Urquell werd een belangrijke werkgever. De bevolking van Pilsen steeg spectaculair en de stad groeide steeds verder. De ontdekking van de pils heeft de biercultuur van Tsjechië definitief tot erfgoed gemaakt.

Het brouwen zit de Tsjechen duidelijk in het bloed. Overal schieten microbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Hoeveel het er zijn? Dat is ondertussen niet meer te tellen, maar dat ze bijna allemaal lekker bier maken, dat is zeker! Trek door het Boheemse platteland en geniet van de biercultuur in kleine, heel kleine en nóg kleinere brouwerijen. Allemaal anders, maar toch met een duidelijke rode draad: ze willen lokaal, traditioneel bier brouwen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer