Fietsen in Luxemburg

7 minuten leestijd

Met een netwerk van zeshonderd kilometer veilige fietspaden is het dichtbije Groothertogdom Luxemburg een uitgelezen reisbestemming voor recreatieve fietsers. Voor De ronde van Luxemburg heb je vier à vijf fietsdagen nodig. Het parcours voert door mooi natuurschoon en langs de belangrijste trekpleisters van deze ministaat.

 

reportage
  • Fietsen

Tijdens mijn vierdaagse fietstocht door Luxemburg volg ik de loop van de rivieren, door prachtige valleien, een parcours zonder echte kuitenbijters, een gezinsvriendelijke tocht voor jong en oud. Het parcours ligt bijna voor de hand: langs de Eisch, Ernz Noire, Ernz Blanche en Süre. Ik vertrek in Aarlen, gemakkelijk bereikbaar met de trein en op een steenworp van de Luxemburgse grens. Het is een ideale startplaats, want na goed vijf kilometer ben ik al in het aardige Luxemburgse dorpje Steinfort, waar de valleientocht door het Groothertogdom kan beginnen. Voor de twijfelaars, de eerste helling van betekenis komt pas na vijfendertig kilometer.

 

Stroomafwaarts genieten

De eerste kilometers langs de Eisch, in de Vallei van de Zeven Kastelen, zijn typerend voor de hele tocht. Hier heersen stilte en rust, er is geen doorgaand verkeer. De vallei is gaaf, je ziet nauwelijks buitenverblijven of stacaravans en de bewoning concentreert zich in enkele prachtige dorpen.

Septfontaines is niet meer dan een burchtruïne, een kerk, een kasteel en een paar oude boerderijen. Ansembourg is bekend om het elegante slot en vooral de slottuin. Ik wandel langs de barokke terrassen die tot aan de Eisch reiken, langs mooie struiken, bomen, beelden en een vijver.

Even later zit ik alweer op de fiets en maal de kilometers met groot gemak tot in Mersch waar de Eisch in de Alzette stroomt. Mersch is een knooppunt van routes, wat duidt op historisch belang. In de Romeinse tijd heette de plaats Marisca en uit de twaalfde eeuw is het Château de Mersch bewaard, een mooie stille getuige.

 

Mam Vëlo ënnerwee!

‘Overal naartoe met de fiets’ is het motto van Lëtzebuerger Vëlos-Initiativ, niet alleen in de vrije tijd maar ook om naar het werk te gaan. Daarom worden voortdurend nieuwe fietspaden aangelegd, weg van het gemotoriseerd verkeer.

Zo kun je op de oever van de Alzette langs een mooie route helemaal tot in de hoofdstad Luxemburg rijden. Ik fiets op dat rustige traject tot in Lorentzweiler, passeer mooie boerderijen en uitgestrekte boomgaarden.

Dan begint een klim, de allereerste, richting Bourglinster. Door het grote stijgingspercentage én twee haarspeldbochten moet ik wel enkele keren schakelen om op het plateau te geraken.

Maar dit is allerminst een onoverwinnelijke helling en na de inspanning drogen je zweetdruppels snel wanneer je, bijna zwevend op de fiets, het dal van de Ernz Blanche induikt.

Daar kun je langs het stromende water weer genietend fietsen op een gloednieuw fietspad. Zo gaat het verder via Altlinster, Fischbach en nog meer schilderachtige boerendorpen tot in het bekende toeristenoord Larochette.

 

Klein Zwitserland

De streek rond Echternach wordt Klein Zwitserland genoemd en is al decennialang geliefd in Vlaanderen. Vroeger als bestemming voor huwelijksreizen, nu om te fietsen en te wandelen. Ik volg een ronduit fascinerend traject. Een rit door valleien met grillige rotspartijen, langs grotten, rotskloven en uitzichtpunten met bizarre namen: Teufelsplatte, Predigstull, Perekop, Labyrinthe, Eisgrotte.

Voor kinderen is dit een unieke omgeving om te ontdekken, om in te verdwalen, om verstoppertje te spelen. Mijn fiets rolt alweer gemakkelijk, stroomafwaarts van Larochette naar Ermdorf en Reisdorf. De Ernz Blanche is hooguit drie meter breed, maar na een onweersbui kan het water enorm te keer gaan en in een mum van tijd aanpalende weiden en bossen onder water zetten. De bochtenrijke weg is afgezoomd met honderd jaar oude platanen en ook hier is het natuurschoon ongeschonden bewaard.

De Sûre vormt de grens tussen Luxemburg en Duitsland, een trekpleister voor kajakkers. Wallendorf is de startplaats en je kunt helemaal tot in Echternach peddelen, drieëntwintig kilometer ver. Ik fiets op het veilige, brede fietspad langs grote kampeerterreinen tot in Grundhof, de poort naar het Müllerthal. Hier stroomt de Ernz Noire en het fietsen langs dit riviertje, door beukenbossen en tussen dreigende rotsformaties, gaat fantastisch én makkelijk.

Er zit maar één ‘knikje’ in de weg, net voorbij Blumenthal. Ik volg de langeafstandsfietsroute nr. 2 langs Rippig, Zittig, Bech en nog meer leuke dorpen waar lang geleden de trein voorbijkwam. De treinroute van weleer is vandaag een vlak fietspad, langs gerestaureerde stationnetjes met sanitair, door veilige, verlichte tunnels. Tot in Echternach is het met volle teugen genieten, kilometerslang bergaf door de bossen.

 

Langs de Sûre naar Esch

Echternach is een uitgelezen plaats voor een rustdag of om het fietsen in te ruilen voor een wandeling. Het pad naar Berdorf bestaat sinds 1877, is zes kilometer lang en doorkruist het mooiste rotsgebied van Klein Zwitserland. Ik heb de wandeling al tientallen keren gemaakt en nog steeds ben ik erdoor begeesterd.

Echternach is sinds de bouw van het Trifolion, een cultuurhuis met hypermoderne concertzaal, ook een bestemming voor muziekliefhebbers. Het jaarlijkse festival – jazz en klassiek – is internationaal vermaard. Ik fiets over de Piste cyclable des Trois Rivières van Echternach naar Ettelbruck en rij daarna door de Vallée de la Haute Sûre naar Esch-sur-Sûre.

Deze fietsdag lijkt op de vorige: vlakke wegen met één enkele - maar niet te onderschatten - klim nabij Lipperscheid, prachtige natuur, af en toe een rustig dorp met kasteelruïne, een eenzame visser langs het water, roofvogels in de lucht en vooral heerlijk fietsplezier. Ik rij zomaar 75 kilometer bijeen en voor ik het weet, sta ik in Esch-sur-Sûre, een klein dorp met een grote geschiedenis, gebouwd in een bocht van de rivier.

 

Echte klim

Op die doordeweekse dag van de maand juni is het onverwacht rustig in Esch. Heel Luxemburg moet opboksen tegen de zonzekere en goedkope vakantiebestemmingen in Zuid Europa. Als ik Esch-sur-Sûre in de vroege ochtend richting Arsdorf verlaat, ben ik alleen op weg.

De stilte en de panorama’s over het stuwmeer maken zo’n indruk op mij dat ik het klimmen nauwelijks voel. Voor één keer gaat het op deze reisroute nochtans om een echte beklimming, zeven kilometer lang. Maar het stijgingspercentage is redelijk, hooguit zes procent, wat voor elke fietser met een goede fysieke conditie een makkie is.

Er resten dertig kilometer tot Aarlen. Ik doorkruis alweer mooie dorpen met vreemde namen zoals Koetschette, Rambrouch en Oberpallen. En ook hier kabbelt een riviertje langs een rustige, secundaire weg. Prachtige koeien kijken mij nieuwsgierig na wanneer ik bij Bonnert de grens oversteek.

 

Tip: Vierdaagse fietstocht

  • Dag 1: Trein naar Aarlen, langs de N4 naar Steinfort, Vallée de l’Eisch via Septfontaines en Ansembourg naar Mersch, fietsroute 15 langs de Alzette tot in Lorentzweiler, CR 122 naar Bourglinster (klim van 1,5 km), Vallée de l’Ernz Blanche naar Larochette – afstand 64 km.
  • Dag 2: Vallée de l’Ernz Blanche naar Reisdorf, fietspad langs de Sûre naar Echternach – afstand 32 km. Bijkomend circuit: van Reisdorf langs de Sûre tot in Grundhof, door het prachtige Müllerthal en de Vallée de l’Ernz Noire naar Junglinster, via fietsroute nr. 2 naar Echternach – totale afstand 74 km. Wie opteert voor de korte toer kan in de namiddag een wandeling maken door Klein Zwitserland, van Echternach naar Berdorf, 6 km, terug met bus.
  • Dag 3: van Echternach naar Esch-sur-Sûre langs de Sûre via Bollendorf, Reisdorf, Diekirch, Erpelange en Göbelsmühle. Eén klim van 1,5 km ter hoogte van Lipperscheid – afstand 75 km.
  • Dag 4: van Esch naar Arsdorf via de N27, langs het stuwmeer van de Sûre, fietsroute 17 volgen naar Koetschette, Redange, Noerdange naar het grensdorp Eischen op 5 km van Aarlen – afstand 50 km. Terug met de trein vanuit Aarlen.

Tekst Joris Verbeure – Foto’s Michaël Dehaspe

Dit artikel is verschenen in februari 2014.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer