Vijf fietsroutes genoemd naar de grootste wielerhelden

3 minuten leestijd

Wielrenners zijn als de ridders van weleer. Altijd in het zadel, vechten, nooit opgeven. Soms is hun talent zo groot dat ze een hele generatie weten te inspireren. Zijn we niet allemaal een beetje een flandrien in ons hart als we de fiets van stal halen? In januari gaat niets boven een pittige tocht onder een heerlijk winterzonnetje.

reportage
  • Fietsen

Eddy Merckx: de beste wielrenner aller tijden

Eddy Merckx (72) heeft 525 overwinningen op zijn naam staan. Niemand doet beter. Een van zijn trainingsritten in zijn geboortestreek in het Hageland is bewegwijzerd (70 km). Je passeert onder andere de Vlooybergtoren die door de Callboys wereldberoemd werd in Vlaanderen en talrijke fruitboomgaarden.

Start: Wielercafé Boerenhof, Binkomstraat 12, Tielt-Winge.

Een kortere, maar pittigere Eddy Merckxroute (46 km) bevindt zich in de Vlaamse Ardennen, met start op het Ruienplein in Kluisbergen. Je fietst langs het Rondemuseum in Oudenaarde.

 

Sven Nys: de keizer van het veldrijden

Het Hageland brengt kampioenen voort. Boven op de Balenberg werd recent een naar Sven Nys (41) genoemd belevingscentrum geopend. De heuvelachtige Sven Nys Cycling Route (90 km) dwarst die van Merckx, maar doet verder vooral het noordelijke deel van het Hageland aan. Je passeert wijngaarden in Rotselaar, het kasteel van Horst en talrijke bossen in de omgeving.

Start: Sven Nys Cycling Center, Balenbergstraatje 11, Tremelo.

Paul Herygers: bijten in het zand

Paul Herygers (55) werd in 1994 wereldkampioen veldrijden in Koksijde. Een met groene pijlen bewegwijzerde MTB-route (12,7 km) werd naar Herygers genoemd en verkent de grillige Noordduinen van de badplaats. De beklimming van de Hoge Blekker, de hoogste duin van de kust, is een beproeving. Onderweg passeer je nog de Zuid-Abdijmolen en het Abdijmuseum. Er is aansluiting op de MTB-route van De Panne.

Start: Zeelaan, Koksijde (ter hoogte van het tennisterrein).

Jean-Pierre Monseré: tragische historie

Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré (1948 – 1971) is een volksheld in het West-Vlaamse Roeselare. De piepjonge wereldkampioen overleed op amper 22-jarige leeftijd bij een aanrijding met een stilstaande wagen in het Kempense Lille. Zijn zevenjarig zoontje kwam in 1976 op eenzelfde manier om het leven, gekleed in een miniregenboogtrui. De bewegwijzerde Jempi Monseréroute (30 km) beschrijft zijn levensverhaal. Het Wielermuseum heropent dit voorjaar na een jarenlange renovatie. Voorlopig kan je nog terecht in de Paterskerk (Delaerestraat 33) voor de gratis tentoonstelling Koers is religie.

Start: Wielermuseum Roeselare, Polenplein 15, Roeselare.

Marcel Kerff: de eerste flandrien

Marcel Kerff (1866 – 1914) wordt ook wel eens de eerste flandrien genoemd. Zijn grootste overwinning is een zesde plaats in de Ronde van Frankrijk van 1903. Kerff groeide op in de prachtige Voerstreek. In Moelingen, waar hij door de Duitsers in 1914 werd opgehangen op verdenking van spionage, staat een monument dat hulde brengt aan alle Belgische wielrenners die stierven tijdens WO I. De niet-bewegwijzerde Marcel Kerffroute (33,2 km) dompelt je onder in het schilderachtige landschap van de Voerstreek. Je kan de route downloaden via RouteYou.

Start: Bezoekerscentrum van de Voerstreek, Pley 13, ‘s-Gravenvoeren.

Download de route op RouteYou

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer