Weidse Westhoek

3 minuten leestijd

Go west, en ontdek een vakantiehuis waar je eigenlijk niet buiten wil. Toch naar buiten? Beklim dan een heuvel die zich een berg voelt en stil daarna je honger met zelf klaargemaakte hopscheuten.

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties
  • Wandelen

Kom tot rust in Belgisch Zweden

Carl en Hilde spreken met zoveel liefde over hun streek dat je op staande voet naar Heuvelland zou willen verhuizen. Het enthousiasme waarmee ze hun gasten van gouden tips voorzien is nu eenmaal aanstekelijk, of het nu gaat over een goede bakker, een te ontdekken natuurgebied of een stille getuige van de Eerste Wereldoorlog. Afgelopen zomer openden ze hun B&B met twee tweepersoonskamers in een ecologisch verbouwd pand naast hun eigen huis, vlak bij de Kemmelberg.

De inspiratie kwam uit Zweden, waar ze zelf graag hun vakanties doorbrengen. Dat betekent veel natuurlijke materialen, zorgzaam design en heerlijke bedden gedekt met biokatoen. Ook het ontbijt is er eentje om u tegen te zeggen. Vanuit je kamer kijk je uit over een bosje, met daarachter de glooiende heuvels van de Westhoek. Bijna jammer dat de streek zoveel te bieden heeft, want je wil hier eigenlijk het liefst de deur niet uit. Het geheel is trouwens ook te huren als vakantiehuis voor vier personen, met uitstekend ingerichte keuken. Een heerlijke plek.

Bed & breakfast Fika, Terrierstraat 5, Kemmel. www.fika.one

Ga bergbeklimmen in Heuvelland

De mythische Kemmelberg – je ongetwijfeld bekend uit de wielerklassieker Gent-Wevelgem – draagt zijn naam met trots, al is hij ‘maar’ 156 m hoog en technisch gezien dus meer een heuvel. Deze bewegwijzerde wandelroute van 7,7 km verkent het zuidelijke puntje van de Westhoek, dat uitpakt met verrassende vergezichten en ongerepte natuur. En stilte. Zoals het zelden nog ergens stil is in Vlaanderen. Vanuit de dorpskom van Kemmel wandel je langs slingerende paadjes door de velden, dan weer door het bos en langs de Monteberg, om te eindigen op de top van de Kemmelberg. Daar zit een ouderwets charmant belvedère, helemaal in het wit. Het zijn heel wat trappen, maar het uitzicht is het waard. Bij helder weer kijk je zelfs tot in de haven van Zeebrugge.      

Kemmelberg-wandelroute, Bezoekerscentrum Het Heuvelland, Sint-Laurentiusplein 1, Kemmel. www.toerismeheuvelland.be, www.westtoer.be

Zoek de soldaat

De herdenkingen rond honderd jaar Groote Oorlog doen ons nog eens stilstaan bij wat zich destijds in onze Vlaamse velden heeft afgespeeld. Een plek die je in de Westhoek zeker niet mag missen is militair kerkhof Lijssenthoek. Aan de spoorlijn Poperinge-Hazebrouck verscheen in 1915 het grootste evacuatiehospitaal van de streek. Wie het niet haalde, werd ter plaatse begraven: er liggen 10.784 slachtoffers met dertig verschillende nationaliteiten. In het bezoekerscentrum staat elke dag een andere soldaat centraal, die zoveel jaar geleden op die dag het leven liet. Naar die soldaat ga je op zoek op het kerkhof. Op het moment dat je hem vindt – tussen de eindeloze rijen strakke graven – krijgt de oorlog plots een gezicht.

Bezoekerscentrum Lijssenthoek Military Cemetery, Boescheepseweg 35A, Poperinge. www.lijssenthoek.be

Proef van hop

Aan het eind van de winter zijn ze er weer: de hopscheuten. De delicatesse is gewild door chefs in heel het land. Nog leuker dan ze in een restaurant te gaan eten, is ze zelf plukken en leren klaarmaken. Hopboerin Benedikte Coutigny van ‘t Hoppecruyt in Proven vertelt zo boeiend over ‘haar’ scheuten, dat je niets liever zou willen dan de rest van je leven met je handen in de kleverige zandleemgrond te zitten. Het oogsten van hopscheuten is arbeidsintensief, wat meteen hun prijs verklaart. Met je mand vol zelfgeplukte scheuten kan je aan de slag bij chef Kris Pollentier van Manoir Ogygia. Die toont hoe je de scheuten klaarmaakt en combineert met andere ingrediënten. De ateliers hebben plaats tussen 3 en 24 maart 2018. Reserveren is noodzakelijk.

Info en inschrijven: bit.ly/hopkoken, www.hopscheuten.be 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer