Tent met een twist

7 minuten leestijd

Een gewone tent, camper of caravan zijn leuk, maar een tipi, een kampeervlot of een tent die in een boom hangt? Dat is heerlijk origineel. Deze bijzondere kampeerplekken spreken tot de verbeelding van klein én groot!

Tekst Sandra Genijn

reportage
  • Kamperen
  • Kamperen met de tent

Dromen vangen in een tipitent

Je kent ze wel: de authentieke tipitent, bekend van de betere indianenfilm. Ze werd oorspronkelijk gebruikt door de indianen op de Great Plains, een grote prairie in de Verenigde Staten en Canada, maar wordt nu ook op eigen bodem aangeboden voor een originele overnachting in Ugh!-sferen.

De Lilse Bergen, Lille

Kathelijne Baum (45) uit Essen:

‘Ik weet niet hoelang de tipi’s al bestaan in de Lilse Bergen, maar toch al ettelijke jaren. Ik was er vanaf dag één bij. Sindsdien heb ik nog geen enkel jaar overgeslagen. Traditioneel huren we tijdens het Hemelvaartweekend telkens twee tipitenten: één voor mijn zus en haar echtgenote en één voor mij en de kinderen. In het begin waren de kinderen heel enthousiast over de indianentent die tot de verbeelding sprak, nu is het vooral de fijne kampeerplek die hen nog altijd aanspreekt. Want zo’n tipi is eigenlijk ook wat luxe-kamperen. Binnen ligt een houten vloer, staan er drie zetelbedden en is er een ingericht keukenblok. De tafel en de stoelen zetten we bij goed weer meestal onder de luifel, waar het ideaal is om te aperitieven en te eten. Verder kan je als huurder ook over een hangmat beschikken, wat nog voor een extra vakantiegevoel zorgt. De tipi’s staan op een apart domein aan de inkom. Deze plek is afgezet met een houten afspanning, waardoor je privacy sowieso gerespecteerd wordt. Verder heb je als tipihuurder gratis toegang tot de zwemvijver en de grote speeltuin op het domein. En als dat niet mocht volstaan, dan leent de omgeving zich nog perfect tot mooie wandel- en fietstochten. Ons verblijf is alvast geboekt voor dit jaar!’

PRIJS: voor een weekend in een tipitent in De Lilse Bergen betaal je vanaf € 98 voor 4 personen, elektriciteit, wifi en toegang tot de speeltuin en zwemvijver inbegrepen. www.lilsebergen.be

Ook op deze campings kan je overnachten in een tipitent:

Domein Boda, Heyd (bij Durbuy)

Back to basics is het motto van Domein Boda. Je logeert er in een tipi, dicht bij de natuur, net als de oude indianen. Dat betekent geen elektriciteit en stromend water en slapen op een schapenvacht (voor de liefhebbers zijn er ook kampeermatrasjes). Drinken doe je van de bron en koken op een houtvuurtje. In ruil krijg je rust, ongerepte natuur en spannende indianenverhalen van de uitbaters. Voor de kinderen is er een speeltuin en zwembadje. Rond het domein liggen dolmens en menhirs van een oud heiligdom.

PRIJS: voor 3 nachten in het hoogseizoen betaal je € 165 voor 4 personen. www.boda.nl

Camping de la Semois, Florenville

Ook in Florenville kan je in een tipi kamperen, aan de rand van de Semois. Concreet zijn er twee grote indianententen beschikbaar, waarin je binnen een vuur kan stoken. Elke tipi is volledig ingericht met een tweepersoonsbed, twee eenpersoonsbedden, een eettafel met vier stoelen en een overdekte buitenkeuken met een elektrisch fornuis, een koelkast en stromend water. In de omgeving is het heerlijk fietsen, wandelen en vissen. In het zomerseizoen organiseert de camping o.a. vlottochten, droppings en mountainbiketochten.

PRIJS: vanaf € 60 voor een nacht, met een minimumverhuur van twee nachten. www.campingdelasemois.be

Drijvend slapen op een kampeervlot

Je houdt van kamperen én van bootjevaren? Overweeg dan een weekendje op/in een originele vlottent. Dichter bij het water slaap je niet!

Camping Zilvermeer, Mol

Evy Raus (37) uit Balen:

‘We zijn in juni vorig jaar met het gezin (met man Kurt en zoontjes Luka en Mathys) een nachtje gaan kamperen op een vlot op Camping Zilvermeer, en het was een meevaller van formaat. We hebben ons zelden dichter bij de natuur gevoeld. Het avontuur begon al toen we incheckten aan de receptie. We kregen er een bakfiets mee, waarin we onze bagage konden vervoeren tot aan de oever van het meer, waar een roeiboot klaar lag. Voor ons verblijf kregen we ook kaarsjes en een nachtemmer mee, hoewel we ook gebruik konden maken van het privésanitair vlakbij, maar dan moest er wel opnieuw geroeid worden (lacht). Nadat we alles overgeladen hadden, zijn we naar “ons vlot” geroeid, dat helemaal op het einde van de vijver lag, vlak bij een klein niet-toegankelijk eilandje maar vrij ver van de gewone camping en de drukkere plaatsen. We waanden ons Robinson Crusoe in de Kempen. Op het kampeervlot zelf lagen vier matrassen en stond een kookpitje. Hier hebben we ’s avonds op ambachtelijke wijze spaghetti klaargemaakt. Het slapen ging wonderwel, hoewel ikzelf redelijk bang ben op het water. Ook de muskietennetjes kwamen goed van pas en hebben ons perfect beschermd tegen de muggen. De dag nadien zijn we na het ontbijt opnieuw gaan roeien op de vijver en hebben we vanop het water het domein verder verkend. Het fijne was dat we ook vrije toegang hadden tot alle faciliteiten van het domein, zoals het strand, de zwemvijver, de waterglijbanen en de speeltuin. Zoals gezegd: het was een onvergetelijke ervaring en als het van mijn kinderen afhangt, dan gaan we deze zomer opnieuw vlotkamperen.’

PRIJS: € 60 per vlot per nacht. www.zilvermeer.be

Ook hier kan je kamperen op een kampeervlot

Kampeervlot, De Wissen, Dilsen-Stokkem

Heerlijk dobberen op het water en vanop je vlot de zon zien ondergaan: dit is écht vakantie. Je kampeervlot is enkel te bereiken met een Canadese kano die je tijdens je verblijf ter beschikking hebt. Het vlot zelf is duurzaam en bestaat uit stevige boomstammen, veilig drijvend op vaten. Erop staat een houten hut met een afsluitbare overkapping. Het vlot biedt plaats aan vier volwassenen. Uitstapjes naar het Rivierpark Maasvallei en Nationaal Park Hoge Kempen maken je verblijf compleet.

PRIJS: 1 nacht op een vlot in De Wissen/Limburg op basis van 2 personen kan vanaf € 80, voor 2 nachten vanaf € 109. www.camping-raft.com

Scheepshuisje, Friesland

Mag het een tikje luxueuzer, dan is een nacht (of langer) in het ScheepsHuisje een prima keuze. Het huisvlot kan enkel gehuurd worden met een unieke vaarservice. Een schipper brengt je naar de gewenste locatie en gaat na het aanmeren van boord. Verder baad je letterlijk in luxe want het ScheepsHuisje is uitgerust met een ruime woonkamer (met audioinstallatie, tv en open haard), een designkeuken, comfortabele slaapplaatsen (tot 6 personen) en een luxe douche.

PRIJS: vanaf € 69,50 per persoon per nacht. www.scheepshuisje.nl

Basic en budgetvriendelijk kamperen in een Camping Bee, pit of pod

Less is more: ook op kampeervlak klopt deze leuze vaak als een bus. Wie logeert in een Camping Bee, pit of pod gooit alle ballast overboord en geniet van de natuur én elkaar.

Camping Bee, Kompas Camping, Nieuwpoort en Westende

Danae Borger (42) uit Maastricht:

‘Vorig jaar wilde ik met mijn dochtertje Romy (4) graag naar Plopsaland en ik zocht een fijne, betaalbare overnachtingsplek. Maar aangezien ik zelf geen kampeerspullen heb, was de keuze vrij beperkt. Tot ik las dat Kompas Camping in Nieuwpoort een nieuwe formule aanbood, waar je ook als niet-doorwinterde kampeerder terecht kan. Een Camping Bee is opgevat als een soort van kleurrijke honingraat waarvan je elk compartiment afzonderlijk of samen kan huren. Wij hadden één slaapplek gehuurd, waar matrassen aanwezig waren en waarvoor we enkel onze slaapzak nodig hadden. Mijn dochter vond het alvast een geweldig avontuur. Het fijne was dat we ook gebruik konden maken van de sanitaire faciliteiten en het zwembad van de camping. Ik had zelf spullen gekocht om ter plekke te picknicken. Helaas had ik bij het inpakken pas door dat je de bedden ook kon dichtklappen, waardoor je meer ruimte creëert om te eten en te spelen, maar da’s dan voor een volgende keer. De formule lijkt me in elk geval ook leuk om als gezin of vriendengroep in zijn totaliteit te reserveren: dan kan je gebruik maken van twee slaapkamers en een kleine leefruimte. Feit is wel dat deze Camping Bee voor mijn dochter en mij een originele kampeerervaring was die ook zeer budgetvriendelijk bleek.’

PRIJS: voor 1 nacht in een Camping Bee op basis van 2 personen betaal je vanaf € 23, eindschoonmaak: € 15. www.kompascamping.be

Ook op deze campings geniet je volop van een ‘back to basics’-kampeerervaring:

Pitkamperen, Paviljoen De Notelaer, Bornem

Pitkamperen, daarbij kampeer je drie meter boven de grond, in een boompit. Dat is een druppelvormige boomtent, die speciaal werd ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar. Je verblijft in de tuin van paviljoen De Notelaer, vlak bij de Schelde. Langs een ladder klim je in de ‘pit’ waar een ronde matras onderdak biedt aan twee volwassenen en twee kinderen.

PRIJS: € 80 per nacht. www.notelaer.be/pitkamperen

Overnachten in The Pod, Otterlo, de Veluwe

Slapen in een pod, het klinkt digitaal, maar is het niet. Pods zijn kleine houten ruimtes, met een of meerdere bedden en soms een eigen toilet of keukentje. Ze zijn al jaren een trend in Engeland, maar komen nu ook naar onze regionen overgewaaid. Eén hele mooie staat op Camping De Wije Werelt op de Veluwe. Hij is door zijn ronde vorm knus en basic, maar biedt ook het comfort van een kachel en van dubbelglas.

PRIJS: vanaf € 40 voor een nacht op basis van 2 personen. www.wijewerelt.ardoer.com

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer