Citytrip naar Luxemburg

9 minuten leestijd

In 2014 vierde de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg de twintigste verjaardag van haar opname op de Unesco-werelderfgoedlijst. Een ideale gelegenheid om nog eens naar ons kleinste buurland af te zakken en ons te laten inwijden in de geheimen van Luxemburg-stad. Dat doen we met drie ontdekkingstochten: langs het werelderfgoed, de groenste plekjes en culinaire hotspots.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Ontdekkingstocht 1: langs werelderfgoed

Wie Luxemburg zegt, denkt (allicht onvermijdelijk) aan banken – vooralsnog geen werelderfgoed – en de kazematten. Dat in de rotsen uitgehouwen gangenstelsel staat wel op de Unescolijst, als ‘een mooi voorbeeld van eeuwenlange militaire architectuur’.

We starten onze verkenning daarom ook net buiten het oude stadscentrum, op de Bock Montée. ‘Op deze rots heeft graaf Siegfried in 963 de eerste burcht, Lucilinburhuc genaamd, opgericht,’ vertelt stadsgids en pr-dame Cathy Giorgetti. Vanuit de hoogte kijken we uit over de valleien die gedrapeerd liggen rond de hoogvlakte waarop de oude stad zich heeft genesteld. Die allereerste burcht werd in de loop van de volgende eeuwen een heel complex van militaire verdedigingswallen, stadsmuren en uitkijktorens.

Als je beneden staat en je oog tientallen meters moet laten klimmen voor je de top bereikt, geven ze la vieille ville het aura van een oninneembaar arendsnest. Het oogt ook vandaag nog indrukwekkend, zelfs al is maar tien procent van de militaire versterkingen behouden.  De evolutie van de militaire architectuur wordt mooi geïllustreerd in het stadsmuseum aan de hand van grote maquettes.

Naast de burcht zijn er nog de kazematten, een ooit drieëntwintig, vandaag nog zeventien kilometer lang  gangensysteem dat in de zandsteenrots is uitgehouwen. Het werd eerst aangelegd door de Spanjaarden, en daarna uitgebouwd door de Oostenrijkse Habsburgers, om potentiële belegeraars in de gaten te houden, te bestoken, of munitie en soldaten in onder te brengen. Het spreekt voor zich dat ook de burgerbevolking hier meermaals onderdak kwam zoeken als de stad weer eens onder vuur lag…

 

Kazematten met gaten

‘Eigenlijk is Luxemburg een grote kaas vol gaten’, zegt onze gids met een kwinkslag. De vergelijking is niet zo gek: als je de rotswand aandachtig bestudeert, merk je inderdaad geregeld ‘luchtgaten’ op. Er is wel een verschil tussen de Spaanse en de Oostenrijkse gangenbouwers: de Oostenrijkse kazematten (die uitkomen in de Vallée de la Pétrusse, ingang op de Place de la Constitution) zijn veel nauwer en met steilere trappen dan het Spaanse gangensysteem.

En dan is er nog het netwerk van versterkingen en grachten dat door de Franse militaire meesterarchitect Vauban in de zeventiende eeuw is toegevoegd en dat vandaag vooral in de groene gordel rond de oude stadskern terug te vinden is.

Als je de Wenceslas- en Vaubanwandelingen combineert, wordt duidelijk hoezeer al de militaire architectuur is geïntegreerd in de natuurlijke setting van deze stad. Maar toch biedt Luxemburg niet alleen een parcours langs hoog oprijzende, versterkte muren. Dat merk je op de Chemin de la Corniche.

Wie het Unescopatrimonium van deze stad wil ontdekken, kan niet om de wijk heen, waar ooit de abdij van Neumünster en het vroegere hospitaal van Sint-Jan belangrijke spelers waren. Vandaag is deze wijk enerzijds een gegeerde plek om te wonen – het dorp in de grootstad, zeg maar - anderzijds de stek van veel gerenommeerde horecazaken en restaurants. De jazzsessies op zondagmiddag in de abdij zijn erg populair.

 

 

Na de militaria kijken we naar het groene karakter van de stad.

Je geraakt er door na de Chemin de la Corniche af te dalen via de trappen naar de Porte de Grund, dan rechts ervan een klein paadje te volgen tot aan de Wenceslasbrug. Via de brug kom je bij de abdij.

Aan de Pont de l’Alzette stappen we de rotswand binnen, naar de lift (handig als je de fikse klim naar boven wil omzeilen) richting Cité Judiciaire en het Plateau de l’Esprit, waar alle rechtbanken zijn verenigd.

Zo belanden we snel aan de Boulevard Roosevelt en de Place de la Constitution, waar een trap naar de ingang van de Oostenrijkse kazematten leidt. Maar genoeg militaria. Tijd om over te gaan naar een minstens even belangrijk aspect van deze stad: het groene karakter.

Ontdekkingstocht 2: maak kennis met groen Luxemburg

Wie het stadsplan van Luxemburg bestudeert, merkt dat heel wat vlakken groen zijn ingekleurd. De stadswandeling Parken en tuinen knoopt perfect aan bij waar de Unescowandeling is geëindigd, aan de Place de la Constitution en de Gëlle Fra, of gouden dame. Dat monument eert de Luxemburgse soldaten die in WO I met de geallieerden hebben meegevochten.

Ons eigenlijke startpunt ligt echter een eindje hogerop, aan de Villa Vauban. Dat kunstmuseum werd gebouwd op de grondvesten van een van de talrijke forten die door de architect van Lodewijk XIV werden gepland rond Fort Luxemburg. Ook de Villa Louvigny en de Réduit Lambert, in zuidelijke richting, hebben Vauban-roots.

 

Te midden van mooie perkjes en speeltuigen bereiken we al snel de Avenue MarieThérèse. We dwarsen ze en duiken de vallei van de Pétrusse in. Deze waterloop, een gekanaliseerde beek, zal verderop in de Alzette stromen. Beneden slaan we rechtsaf, de Rue de la Semois in, nog zo’n populaire woonbuurt. De volkstuintjes hier stammen uit de tijd dat landbouwers de markten van de stad bevoorraadden met hun producten. Het is een gelijkaardig verhaal als dat van de wijk Limpertsberg (ten noordwesten van de Villa Vauban) waar ooit de grote rozenkwekerijen waren gevestigd die Luxemburg tot ver over de grenzen naam en faam bezorgden.

Ons wandeltraject brengt ons langs de tuinen van een bank, we maken een lus en duiken weer de Pétrussevallei in, lopen onder twee viaducten door tot we bij de oude Quirinuskapel belanden. Deze deels in de rots gebouwde kapel was vroeger een bedevaartsoord voor ooglijders. Dit is bekend terrein: op onze Unescowandeling zijn we hier ook gepasseerd.

Deze wijnen worden geserveerd op recepties van de stad.

Op het eind van deze groene long slaan we de Rue Saint-Ulric links in, volgen ze tot aan de brug over de Alzette (waar in de negentiende eeuw nog werd gevist!) en lopen dan via de Rue Plaetis naar de muur van Wenceslas. Links ontwaren we opnieuw kleine tuintjes. ‘Die worden door de groendienst van de stad gecultiveerd, inclusief de wijnranken op deze zuidflank. De wijnen uit deze wijngaarden worden geserveerd op recepties van de stad’, weet stadsgids Cathy. Het wandelpad (via een wenteltrap) brengt ons naar Clausen, waar ooit een brouwerij zijn site had, maar waar nu bedrijven als Microsoft en een bij jongeren populaire uitgaansbuurt zijn gevestigd. De laatste hectometers van deze wandeling, als we de Bock Montée omhoog klimmen, laten ons goed voelen hoe de niveauverschillen hier echte kuitenbijters zijn. Voor wie er niet genoeg van krijgt: vlak na de spoorweg kan je opnieuw naar beneden, richting Pfaffenthal, nog een residentieel stukje Luxemburg. Wij gaan rechtdoor, terug naar ons allereerste startpunt: de bakermat van deze stad, Lucilinburhuc.

 

Ontdekkingstocht 3: proef de rijkdom van de stad

Voor deze laatste tocht zijn stapschoenen optioneel. Want voor deze kennismaking met Luxemburg heb je vooral je smaakpapillen nodig. Aan klasserestaurants geen gebrek bij onze buren. Meer zelfs: ‘Wij hebben gerelateerd aan het aantal inwoners in het Groothertogdom de grootste dichtheid aan sterrenrestaurants’, klinkt het.

Vroeger koppelden heel wat Belgen couponnetjestoerisme aan culinair tafelen. Anno 2014 heeft de toeristische dienst een leuke formule voor groepen uitgewerkt: een promenade gourmande waarbij je in verschillende eethuizen kennismaakt met plaatselijke specialiteiten.

Maar natuurlijk kan je ook in je eigen tempo de lekkerste adresjes uitproberen. Voor het aperitief kiezen wij voor het schitterende uitzicht over de oude stad, Grund, de kazematten en de Europese hoogvlakte van Kirchberg in de Coco Mango Bar aan de Boulevard d’Avranches.

Wist je dat de Luxemburgers in hun eigen stad een minderheid zijn? Die mix van vele nationaliteiten wordt ook weerspiegeld achter het fornuis. Verkies je de Italiaanse keuken – Luxemburg heeft een grote Italiaanse én Portugese migrantengemeenschap – dan kan je bij Bosso terecht, in de Bisserweg, of in het sterrenrestaurant Mosconi  aan de Rue Münster. Tussen beide zit een van de beste Japanse eethuizen in de stad, Kamakura. Ook de brasserie van de abdij van Neumünster, een eindje verderop, is een vaste etappe op de culinaire wandelingen. Aan het Ilot gastronomique serveert Am Tiirmschen in de Rue de L’Eau de regionale keuken: bouneschlupp mat mettwurst of een assiette du Luxembourg.

Goeie latino-adressen zijn Batucada op het Plateau de L’Esprit 1 en Däiwelskichen  in de Grand-Rue 4, op een binnenkoer. Voor hét Portugese adres bij uitstek moet je terug richting station, in de wijk Bonnevoie: Lisboa II. Ga zeker ook eens langs bij de fijne traiteurszaak Kaempff-Kohler op de Place Guillaume 18, proef toppatisserie bij Oberweis in de Grand-Rue 16 of delicatessen van topchef Léa Linster in de Rue de l’Eau 4.

Onze laatste halte ligt in de Europese wijk op het Plateau de Kirchberg. Hier bevindt zich het drukst bezochte museum van de stad, het Musée d’Art Moderne of Mudam van architect Ieoh Ming Pei, bekend van de glazen piramide aan het Louvre in Parijs. De cafetaria is een leuke plek voor een natje of een droogje, voor je koers zet in oostelijke richting. Luxemburg heeft immers aardig wat moderne kunstwerken in de openlucht.

De Lange Banker en Fernand Légers Wandelende Bloem vormen een mooi eindpunt van onze verkenning van Luxemburg. Met de hop on/hop off-bus aan de overkant van de Avenue J. Kennedy raak je naadloos weer in het stadscentrum. Meer informatie over de promenades gourmandes voor groepjes vanaf tien personen bij de toeristische dienst: www.lcto.lu

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer