De wereld van de andere kant

5 minuten leestijd

Sommige plaatsen kan je zelfs met Google Maps niet verkennen. Wat gedacht van de Ardense grotten? Pasars Op Drie Na Minst Claustrofobische Reporter liet zich overhalen tot een speleologische excursie in de Trou Le Coq in Aywaille. ‘Vrees niet, de ballenknijper slaan we vandaag over.’

Tekst Tom Peeters - Foto’s Michael Dehaspe

praktisch
  • Uitstappen en vakanties

We zitten tussen twee vuren. Achter ons ligt een nauwe L-vormige doorgang, waar we ons – we doen een beroep op uw inbeeldingsvermogen – zittend op onze kont en met uitgestrekte benen door hebben gewurmd. Voor ons wacht een quasi verticale afdaling met een touw langs een glibberige muur. Om maar te zeggen: speleologie is niet voor iedereen.

Ondergrondse wc-pot

Een uur eerder is er geen vuiltje aan de Ardense lucht wanneer we begeleider Ewout Hulshorst ontmoeten aan z’n jeep, in het daglicht dat we even later vrijwillig zullen uitknippen. De jofele Nederlandse avonturier heeft van de Ardennen zijn thuis gemaakt. Terwijl hij overalls, helmen en hoofdlampen uitdeelt, brieft hij ons over wat ons te wachten staat: de Trou Le Coq in Aywaille – het Gat De Haan, zeg maar. ‘Het belangrijkste is om nooit te panikeren. Ook niet wanneer je komt vast te zitten’, zegt Ewout. Geef toe, erg bemoedigend klinkt het niet. Gelukkig stellen z’n volgende woorden gerust, enigszins althans: ‘Ik heb al m’n gasten levend uit de grot gekregen. Tot nog toe.’

Dan gaat het licht uit. We wringen ons tussen de eerste gleuven. Waren we voorheen niet helemaal op ons gemak – een sluimerende bezorgdheid na een ver vervlogen jeugdtrauma in een grot in Durbuy – dan ruimt dat onheilspellende gevoel snel plaats voor opwinding. Ja, we voelen zelfs een kick. Wanneer we onze rug tegen een koude rotswand plaatsen, bijvoorbeeld, en ons naar beneden laten glijden. Op een bepaald moment maant Ewout ons aan om onze voeten af te zetten tegen een muur, waaronder een kloof, nou ja, kloofje gaapt. Aldus belanden we met onze poep, pardoes, op de ‘wc-pot’.

Die momenten zijn het leukste aan speleologie, wanneer het allemaal precies loopt zoals je wilt. Wanneer je rechtervoet precies in een gleuf past, of je je gewicht net zo verplaatst zoals de gids het vraagt.

Koeien boven de hoofden

Wanneer we met z’n allen in een grote kamer zitten, vraagt Ewout ons om onze lampen te doven. Geen hand zien we nog voor onze ogen. ‘In het donker vind zélfs ik de weg naar buiten niet’, fluistert hij. De groep luistert met ingehouden adem. Een zucht van opluchting weerklinkt wanneer Ewout z’n licht weer aanknipt. ‘Gidsen halen graag geintjes uit’, grinnikt hij tegen ons, ‘Zo durf ik jongeren met een grote mond weleens de Gang van Nieuwsgierigheid insturen. Die loopt dood, maar het duurt een tijd vooraleer ze dat doorhebben.’

Ewout past de tocht aan het niveau van de rest van de groep aan. Al vinden we het hoegenaamd niet erg dat we de passage genaamd de ballenknijper dienen over te slaan. Niettemin zijn we blij dat we lijf en leden geriskeerd hebben in dit hol. Speleologie is een manier om de wereld van een andere kant te bekijken, letterlijk. En zeg nu zelf: is het geen spannend idee om af te dalen naar een plaats op aarde die niet te bespieden valt met Google Maps? Fascineert de gedachte niet dat er boven je hoofd bomen groeien en koeien grazen? Dat je geologische geschiedenis aanschouwt? Juist, dat dachten we al.

Tips van journalist Tom Peeters

Zin om je grenzen te verleggen? Speleologie – of afzakken voor een tocht onder de grond – is er voor beginners en gevorderden. Zónder claustrofobie, welteverstaan.

Ideaal voor...

Jonggeestige avonturiers die graag wurmen, wringen, klauteren en abseilen; krasselen, krabbelen, scharrelen en spartelen; glibberen, schuiven en dabben als mollen onder de grond; ploeteren, leuteren en peuteren. Kortom: voor alle zelfverklaarde Indiana Jonesen die zich graag lekker vuil maken. ‘Iedereen met een min of meer normaal postuur is welkom’, zegt Ewout. Lees: best niet vlak na de feestdagen langskomen.

Niet doen als...

Je het al benauwd krijgt in een caravan. Alhoewel, onze eigen milde claustrofobie waren we al na vijf minuten vergeten.

Hoe bereid je je voor?

Je kan natuurlijk in een kast kruipen en hopen dat zo’n training je voorbereidt op benauwde, donkere plekken. Maar we moeten je teleurstellen: het is niets in vergelijking met de real deal.

Veel beter is het om de weken voor je exploratie de trappisten te laten voor wat ze zijn en te overleven op een cracker, een takje selder en een halve appel per dag. Kwestie van je bierbuik dermate in toom te houden dat die probleemloos door een opening van een voet breed past.

Waar kan je aan speleologie doen?

Waarom ver weg als het ook dichtbij kan? De Ardennen vormen de perfecte speeltuin voor iedereen met dromen van vochtige hollen onder de grond. Dit zijn de aanraders van begeleider Ewout.

  • Grottes de Hotton, Hotton. ‘Erg gemakkelijke, kleine en droge grot. Iedereen raakt hier probleemloos door het gros van de passages.’
  • Adventure Valley, Durbuy. ‘Toeristische grot voor speleologie, die voor iedereen wat wils biedt.’
  • Steinlein, Comblain. ‘Deze grot is vrij gemakkelijk in het begin, maar wordt moeilijker naarmate je dieper gaat.’
  • Trou Le Coq, Aywaille. ‘Vrij uitdagend, maar erg leuk om doorheen te klimmen, weliswaar voor wat gevorderde groepen.’

Wat heb je nodig?

Het mooie aan speleologie is dat je er weinig voor nodig hebt. Denk niet aan harnassen, touwen of karabiners: op je eerste grottentocht zal je die niet nodig hebben. Een betrouwbare hoofdlamp met een elastiek en een helm zijn wel essentieel. Dat eerste heb je nodig om – nogal wiedes – licht te scheppen in de duisternis, het tweede om te voorkomen dat je je hoofd bezeert aan stalactieten, laaghangende rotsen of grotplafonds. Meestal zorgt je begeleider voor die onmisbare gadgets.

Ook overalls brengt hij waarschijnlijk mee. Opgelet: dat wil niet zeggen dat je daaronder ongestraft je zondagse pak kan dragen. Kies liever kleren die nat en vuil mogen worden, kleren waarvoor je geen anderhalve maand zou rouwen als er een scheur in zou komen. Opteer voor een outfit waarin je makkelijk kan bewegen, zoals een joggingpak of een combinatie van jeansbroek en oud T-shirt. De ondergrondse koude valt mee – je bent doorgaans in beweging. Versleten sportschoenen of rubberen laarzen maken je outfit compleet.

En o ja, een droge set reservekleren in de auto is z’n gewicht in goud waard.

Met dank aan Ardennen Actief, Newlife en Yourout.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer