Heerlijk Hageland

3 minuten leestijd

In het Hageland loop je op het water, wandel je De Witte van Zichem achterna en duik je in een Everzwijnbad. In een wát? Lees gauw wat je in deze streek in het oosten van Vlaams-Brabant allemaal kan doen!

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Klim en puzzel in een bos

Trekken je kinderen een lang gezicht als het woord ‘wandelen’ valt? Niet met dit speelbos. Het 17 hectare grote Everzwijnbad – de naam alleen al doet avontuur vermoeden – maakt deel uit van het majestueuze Meerdaalwoud. Te midden van de eeuwenoude beuken en eiken werd hier een kidsproof speelzone voorzien, met touwen, klimpalen en puzzels voor jong volk dat hunkert naar amusement in openlucht. Al deze verrassingen bevinden zich langs een fijn wandelparcours dat ook voor ouders een opsteker is. Jas aan en go!

Speelbos Everzwijnbad, Weertsedreef, Oud-Heverlee.

 

Hang de groene pantoffelheld uit

In het landelijke Goetsenhoven – op een steenworp van Tienen – pakten Els en Klaas samen een half vergane hoeve aan. Als architecte wist Els precies wat het pand nodig had om zijn midlifecrisis te boven te komen en een vlammende nieuwe start te nemen. Na jaren van ecologisch verbouwen was hun vernieuwde hoeve klaar, én er was zelfs plaats voor een vakantiewoning. En wat voor één! Kroostrijke families en vriendengroepen (max. 11 personen) laden hier moeiteloos hun batterijen op. Bij binnenkomst duik je meteen in de door het huis voorziene pantoffels. De rode draad is hier groen: matrassen van natuurlatex, linnen beddengoed, ultrazachte sojahanddoeken en verzorgingsproducten van Weleda. In de volledig uitgeruste keuken kan je je culinaire gang gaan, maar er kan ook iemand voor je komen koken. Buiten lonkt de tuin, met boomhut, trampoline en schommels. Wie zin heeft om de groene streek al wandelend of fietsend te verkennen, kan eens neuzen in de uitgebreide bibliotheek met kaarten. Of nog beter: een babbeltje slaan met natuurvrienden Els en Klaas.

Vakantiewoning ten Tweelinden, Tiensebaan 102, Goetsenhoven. www.tentweelinden.be

Loop op het water

Het Vinne moet een van de best bewaarde geheimen van ons land zijn. Dit pareltje van een natuurgebied heeft nochtans behoorlijk wat in zijn mars: van kruidentuin en bijendorp tot vogelobservatiehutten en zintuigenbeleefpad. Maar waar wij nooit genoeg van krijgen, is wandelen op de vlonderpaden doorheen het kletsnatte rietlandschap van het Vinnemeer. Het loont ook de moeite om de uitkijktoren te beklimmen die een magnifiek zicht biedt op de omgeving. Een vijftal bewegwijzerde wandelingen, van 2 tot 6 km, laten je dit unieke gebied ontdekken.

Het Vinne, Ossenwegstraat 70, Zoutleeuw. www.natuurpunt.be/natuurgebied/het-vinne

Volg de Witte

Schrijver Ernest Claes gebruikte het natuurgebied de Demerbroeken maar wat graag als decor voor de fratsen van zijn personage De Witte van Zichem. In de spreekwoordelijke achtertuin van de boerderij waar de schrijver woonde, liggen tal van wandelroutes. Wat mag je verwachten? Een ongerept landschap van hooilanden en loofbos, bewoond door waardevolle fauna gaande van steenmarter tot kleine karekiet. De blauwe, groene en rode wandelingen variëren in afstand van 3 tot 9 km. De Demerbroeken ligt overigens ook in het hart van wandelnetwerk de Merode. Dit groene gebied is goed voor liefst 500 km aan wandelwegen, die je naar hartenlust zelf verbindt tot een wandeling aan de hand van knooppunten. De Witte wandelt vanop een afstandje mee.

www.natuurpunt.be/natuurgebied/demerbroeken

www.demerodeonline.be/locatie/wandelnetwerk-de-merode

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer