Winters Tsjechië: skiën en wellness

10 minuten leestijd

Waarom zou je gaan skiën in Tsjechië? Reporter Toon Verlinden kan zo direct twee redenen verzinnen: het is er goedkoop en het is er rustig. Mensen die geen nood hebben aan een après-ski polonaise zitten hier perfect op hun plek, maar ook beginnende skiërs en families met kinderen komen aan hun trekken. Neem daar nog de hele Tsjechische spa-cultuur bij en je hebt het perfecte recept voor een gladde en vrolijke skiweek. Experten op zoek naar zwarte pistes: gelieve zich te onthouden.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Tsjechië telt wel wat skigebieden. Wij kozen voor skiareál Klínovec, pal op de Duits-Tsjechische grens en sliepen aan de voet van de berg in het stille dorpje Jáchymov. Wie er met ons mee op de skibus mag en waarom? Dat is voor ons alvast klaar als een klontje!
Voor beginners
Acht jaar geleden stond ik voor het eerst – en het laatst – op skilatten, maar dat is geen probleem: Tsjechië is perfect skigebied voor beginners. Een snelle blik op de kaart leert dat er in Klínovec wel wat blauwe pistes zijn, een aantal rode en één zwarte. Daarnaast kan je een skibus nemen naar het Duitse deel van de berg, waar je nog een paar extra pistes vindt. Ik maak een mentale nota van waar die ene zwarte piste juist loopt zodat ik er niet toevallig naar beneden glij en spring zonder veel aanschuiven in de twee jaar oude skilift.

Het gaat steeds beter en beter en na een tijd merk ik zelfs dat skiën verslavend werkt.

Eerst schuif ik nog wat onzeker naar beneden. Ik probeer er zo hard op te letten dat ik op niemand bots – en niemand op mij - dat ik nog niet kan genieten van de omgeving. Wat me daarentegen wel opvalt zijn de grote oranje matrassen die rond de palen van de skilift gebonden zijn. Het lijkt alsof ze er speciaal voor mij hangen. Het puntje van mijn tong steekt tussen mijn lippen uit van concentratie, maar ik trek het snel naar binnen. Stel dat ik val. Je bijt dat topje er toch zo af?

Mijn helm ratelt als ik de berg afschiet. Hij schuift voor mijn ogen en even zie ik niets meer: een duidelijker signaal om af te remmen krijg je niet. Eenmaal beneden zegt de ervaren ski-fotograaf: ‘Je hebt toch geen schrik, zo te zien.’ Ik lach een beetje groen, maar over het algemeen valt het inderdaad reuze mee. Het gaat steeds beter en beter en na een tijd merk ik zelfs dat skiën verslavend werkt: ik wil terug naar boven en nog eens en nog eens. Na twee dagen hang ik de latten met pijn in het hart aan de haak. Wat mij betreft zijn dit ideale hellingen voor beginners. Het gebied is misschien niet geweldig groot, maar dat hoeft voor mij ook niet: er is genoeg te ontdekken.

Ik zie kinderen hellingen af zoeven waarvan ik zelf niet goed weet hoe ze te bedwingen.

Voor gezinnen

Als beginners hier aan hun trekken komen, kunnen gezinnen met kinderen dat zeker ook. Er zijn tal van pistes waar de allerkleinsten hun hart kunnen ophalen. Al lijken die kleine pistes niet altijd nodig: ik zie kinderen hellingen af zoeven waarvan ik zelf niet goed weet hoe ze te bedwingen. Logisch ook: ik schat dat die kleuters vijf of zes jaar oud zijn waardoor ze zo’n vijf à zes jaar meer ski-ervaring hebben dan ik. Doordat er niet te veel volk op de pistes staat, kan je als ouder ook een stuk geruster zijn dat je kind niet plots in aanraking komt met een snelle skiër.

Voor gevorderden

Weet je wel weg met latten, maar wil je niet meteen je skigrenzen verleggen? Ga je vooral op reis om te genieten van de sneeuw en de bergen? Stap dan maar mee op de skibus.
Blijf je hier wat langer hangen, dan heb je het skigebied na twee of drie dagen misschien wel gezien, maar je kan gemakkelijk de grens oversteken naar het Duitse Fichtelberg. De gratis skibus vertrekt op het topje van de berg en brengt je in een paar minuten naar een paar extra zwarte en blauwe pistes. Of huur een set langlaufski’s en verken de omgeving tegen wandeltempo. Langlaufen is in Tsjechië een nationale sport en in de omgeving stikt het van de korte en lange routes.

Voor experts

Als ski-expert heb je niet zoveel te zoeken in skiareál Klínovec. Ze zijn er wel hoor, die experten die aan een halsbrekend tempo naar beneden scheuren en het duidelijk leuk vinden. Maar als je je enkel thuis voelt in een gigantisch gebied waar je de ene na de andere zwarte piste kan doen, dan ga je beter ergens anders naartoe. Of je moest willen genieten van betaalbare massages en pret met beginner-vrienden.

Voor spa-liefhebbers
Het Radium Palace is het eerste wat opvalt als je het dorpje Jáchymov binnenrijdt. Het is een prachtig en megalomaan hotel uit 1912 dat dankzij zijn naam een beetje radioactief klinkt en dat eigenlijk ook is. In dit paleis kunnen mensen op doktersvoorschrift een bad nemen in het licht radioactieve radonwater dat wordt opgepompt uit de oude uraniummijn in het dorp. Het zou goed zijn voor allerlei kwaaltjes: van pijnlijke gewrichten en psoriasis tot diabetes. Het laat nog net geen verlamde mensen weer lopen.
Vanuit de hele wereld reizen mensen naar Jáchymov voor een radontherapie in ‘de eerste radonspa ter wereld’. Niet dat je nergens anders licht radioactief water kan oppompen, maar: ‘ons water is het meest radioactief’, zegt onze gids Josef Slunečko trots. Ik weet niet of ‘meest radioactief’ een eigenschap is waar ik mee zou uitpakken, maar mijn argwaan blijkt op zijn minst een beetje misplaatst: het werkelijke radioactiviteitgehalte van het water ligt al bij al erg laag. Verwacht dus niet dat het hele dorp vol loopt met lichtgevende en radioactieve mensen.
Maar veilig of niet: de andere spa-mogelijkheden die je hier vindt, zijn beter geschikt voor de doorsnee skiër. Zo heb je hier massages in alle vormen, kleuren en geuren, een zoutgrot, sauna’s en een zwembad. Ideaal voor verkrampte spieren en zoals alles in Tsjechië: uiterst betaalbaar. Na een dag skiën gevolgd door een aroma full body massage, kan je me alvast op een hoopje bij elkaar vegen. Mijn lijf voelt aan als pudding.

Karlovy Vary is een peperkoeken plekje met een prachtige architectuur die alleen maar mooier wordt onder een laagje poedersneeuw.

Voor mensen die niet willen skiën

Misschien ben jij die ene persoon van het gezin die skiën maar niets vindt of misschien wil je gewoon een dagje rust. Dan heb je geluk: de kracht van de regio zit hem ook in het aanbod voor mensen die niet willen skiën. Vlak bij Jáchymov ligt het charmante bergdorpje Boží Dar. Je vindt er restaurantjes en cafeetjes, maar het is ook een ideale uitvalsbasis voor wandelingen, met bijvoorbeeld een sprookjeswandeling voor kinderen. Dit is trouwens ook de plek waar Tsjechische kinderen hun brieven voor de kerstman naartoe sturen. Als je het met sneeuw bedekte landschap bekijkt, snap je wel waarom.

Met de wagen sta je ook in twintig minuten in Karlovy Vary, na Praag de meest toeristische stad van Tsjechië. Het is een peperkoeken plekje met een prachtige architectuur die alleen maar mooier wordt onder een laagje poedersneeuw. De meeste toeristen die je hier tegen het lijf loopt, komen echter niet voor de schattige architectuur maar voor de spa’s en de talrijke warmwaterbronnen die in de stad omhoog spuiten. Overal zie je mensen wandelen met een karakteristiek waterkannetje: ze vullen het aan elk bronnetje dat ze tegenkomen en drinken het dan leeg als deel van een spa-therapie. Het is echt de moeite om hier een dagje rond te wandelen en de magische sfeer op te snuiven. Heb je nog wat tijd over en ligt er niet té veel sneeuw? Ga dan op zoek naar een van de mooie wandelingetjes over de bospaadjes die een knap uitzicht geven over de stad. Maar let wel op: de kasseien kunnen glad zijn in de winter.

Voor mensen op zoek naar geschiedenis
In de zestiende eeuw werd zilver ontdekt in Jáchymov waardoor het dorpje explodeerde en in geen tijd uitgroeide tot de tweede grootste stad van Tsjechië. Ze sloegen er toen de zilveren tollar, waar ook het Amerikaanse woord ‘dollar’ van komt.
Toen de zilvervoorraden uitgeput geraakten, stapten de mijnwerkers over op het delven van uranium. Eerst voor eigen land, daarna voor bezetter Rusland. Het dorp vervelde langzaam tot Russisch strafkamp. Jáchymov werd een plek waar niemand naartoe wilde en waar politiek gevangenen hard werk moesten leveren in de mijn. Veel van de huizen in het dorp staan nu leeg en zijn vervallen: na de val van het communisme werden de gebouwen geprivatiseerd en opgekocht door Duitsers, Arabieren en Russen. Zij wachten tot Jáchymov – of toch op zijn minst zijn grondprijs – een nieuw hoogtepunt beleeft als toeristische trekpleister. De prachtige bossen en fijne skipistes helpen alvast een handje.

Het lijkt alsof iemand een steampunk mijnliftsimulator probeerde te bouwen en toevallig eindigde met iets dat werkte.

Met wat geluk kan je hier de Svornostmijn bezoeken, de oudste nog werkende mijn in Europa. Het is niet echt toeristisch uitgebaat en het wordt niet groot geadverteerd, dus informeer ernaar bij je hotel. Verwacht een duizelingwekkende lift die 500 meter naar beneden valt aan drie meter per seconde en sovjet-veiligheid: het ziet er allemaal wat oud en gammel uit, maar op de een of andere manier werkt het nog wel. Zo wordt de lift bediend vanuit een klein hokje waarin twee vrouwen zitten die twee uit de kluiten gewassen versnellingspoken bedienen. Het lijkt alsof iemand een steampunk mijnliftsimulator probeerde te bouwen en toevallig eindigde met iets dat werkte. Eenmaal beneden trek je door smalle gangetjes en donkere ruimtes waarbij je bidt dat je koplampje het niet begeeft. Zo’n oude uraniummijn is toch eens wat anders dan de mijn van Beringen. Zeker niet voor mensen met claustrofobie! Gelukkig wandel ik mee met Jiři Pihera. Hij is 66 jaar en werkt al 51 jaar in de mijnbouw: 9 jaar in steenkool, 23 jaar in uranium en 19 jaar in het pompen van radonwater. Hij zal de weg wel kennen in dit duister gangenstelsel van maar liefst 100 kilometer lang.

Op het verste punt van onze ondergrondse wandeling komen we bij het houten bad waar mijnwerkers zich vroeger na hun lange dagtaak in radonwater wasten (zie kader: voor spa-liefhebbers). Mijn gidsen Josef en Jiři worden bijna religieus-enthousiast als ze de badkraan opendraaien. Ze steken hun hoofd lachend onder het water, beginnen er van te drinken en wrijven er hun gezicht, handen en armen in. Als twee mannen die door de woestijn trokken en onverwacht water vonden. Het is leuk om te zien en nadat ze zijn uitgespeeld, trekken we terug naar boven. Een aanrader als je geen probleem hebt met kleine, donkere ruimtes, 500 meter onder de grond.

Goedkoop, zeg je?

Lijkt het alsof skivakanties onbetaalbaar zijn? Misschien kijk je dan naar prijzen in Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland. Tsjechië is goedkoop, zelfs op de skipistes. Reken op ongeveer € 5 voor een spaghetti en € 1,5 voor soep. Een skipas kost ongeveer € 25 per dag en voor € 90 huur je zes dagen lang skimateriaal. En die aroma full body massage van een uur? € 25. Of toch liever de chocolade massage van 70 minuten: € 37. Valt reuze mee. Toch?

Tekst Toon Verlinden – Foto’s Siska Vandecasteele

Dit artikel is verschenen in december 2017.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer