Pasar actief: geocachen

5 minuten leestijd

We gaan op zoek naar alternatieve manieren om steden of natuur te (her)ontdekken. Deze maand gaat redacteur Chris geocachen in Beveren. Op schattenjacht met een gps, ook geschikt voor kinderen.

reportage
  • Wandelen

Bij het Cultureel Centrum Ter Vesten stopt Alain Segers, gps-specialist van Pasar, me een kleine, gele wandel-gps in handen, samen met wat A4’tjes. Papier? In het digitale tijdperk? ‘Vandaag wel’, weet Alain. ‘Onderweg krijgen we opdrachten. Alle antwoorden samen leiden naar de laatste schat.’ De route kreeg de naam Anna Piers 350 jaar en voert langs plekken die herinneren aan de Beverse non van rijke komaf die haar leven aan het onderwijs van arme kinderen wijdde. Zo leer je nog eens wat.

Maar eigenlijk wil ik er gewoon invliegen met dat digitale kleinood. Geocachen is toch gewoon de kortste weg zoeken naar een verborgen schat, niet? Ja, maar van het internet heeft Alain vooraf een bestand gedownload met waypoints waar we langs moeten voor onze opdrachten. Daarnaast nóg vijf caches, schatten in de onmiddellijke buurt van onze route. Die laat een schattenjager niet liggen. Nog wat uitleg over hoe je tussen waypoints en digitale kaart navigeert en we gaan. Ik druk op de oké-knop voor het eerste waypoint. De gps trekt een rechte lijn naar kasteel Cortewalle. Aan mij om daar zonder omwegen of ongelukken te geraken.

De GPS heeft mijn volle aandacht. Dat kan gevaarlijk zijn.

Op het scherm zie ik de afstand minderen, dat motiveert. ‘Doel bereikt’, flikkert het beeld. Eerste vraag: ‘Hoeveel klokken zie je op het dak vanop deze plek?’ Dat is een makkelijke: twee. Op naar het volgende waypoint. ‘Pas op! Auto’, roept Alain. Omdat ik als een konijn naar mijn gps loop te staren, vind ik mezelf ineens midden op een kruispunt terug. Oeps, dat moet ik even incalculeren.

 

Nieuwsgierig kind

Ik heb de smaak te pakken en steeds sneller manoeuvreer ik tussen coördinaten en scherm, zoek de kortste weg in de echte wereld en probeer snel de vragen op te lossen. Een tikje moeilijker wordt het als ook de coördinaten van enkele etappes verborgen zijn boven, onder of achter straatobjecten. Zo komt het nieuwsgierige kind in me naar boven, dol op ontdekkingen. Strafst van al is het zoeken naar de caches. Alain is daar een crack in. Sta ik een beetje onnozel in het rond te kijken, tovert hij ineens een blikje tevoorschijn, verstopt in een… nee, verboden te verklappen.

In het blikje zit een rolletje papier. Daarop laat hij zijn codenaam en de datum achter. Sommige van die rolletjes zitten op te gekke plekken verborgen. Om je een idee te geven: een dobber zonder hengel kan naar een schat op de bodem van een beekje leiden, onder een rustbank een overbodige dwarsplank openklikken en… tadaaa, gevonden.

Op wereldreis

Alain en ik, wij zijn in geen tijd een team geworden, klaar voor de laatste opdracht. Een formule vertelt me hoe ik die eindcoördinaat moet berekenen, een paar tellen later zijn we ter plekke. Pas na een halfuur zoeken op de bodem en in het struikgewas vinden we een heuse box. Er zitten een paar goodies in én een travel bug. Dat gegraveerde plaatje mag je meenemen om bij een volgende cache te verstoppen. Thuis leren we op de internetcommunity dat de bug al heen en weer is gereisd naar Turkije. Schatten jagen, miljoenen mensen doen het, wereldwijd.

 

Is geocachen iets voor mij?

Ideaal als je houdt van…

… spoorzoeken en schatten jagen in combinatie met een dot technologie. In de stad of de natuur, je toestel trekt een rechte lijn naar je waypoint. Aan jou om de kortste weg te vinden. Maar let op, geocachers maken er een erezaak van de natuur geen schade toe te brengen. Er komt ook wat rekenwerk aan te pas, stiekeme speurneuzerij en beweging. Kinderen zijn er dol op.

Niet doen als…

… je een kluns bent met of een hekel hebt aan laptops, community’s, downloads, smartphones en digitale prullaria. De caches zoeken is ook een medaille met twee kanten. Nogal wat schatten zijn heel ingenieus verborgen. Lang zoeken kan frustrerend zijn. Niet gevonden? Probeer een goede verliezer te zijn. Toch prijs? Eureka! Maar roep het niet luidop.

Wat heb je nodig?

  • Voor je vertrekt: registreer je gratis op www.geocaching.com om caches en routes te downloaden. Wereldwijd kan je kiezen uit 2,7 miljoen caches. Route en opdrachten kan je uitprinten of op je smartphone bewaren. Een bestandje met etappe- en cachecoördinaten zet je op je wandel-gps of smartphone.
  • Om je route te vinden: wandel-gps met geocache-functie. Te koop voor 105 tot 475 euro, of te huur via o.m. gps4rent.be, www.navigatie-verhuur.be, www.gpsrent.be. Of een smartphone met geocache-app (c.geo is gratis, geocaching.com is betalend) en een extra batterij, je smartphone vreet energie.
  • Om caches te vinden: pincet, magneet, balpen, touwtje, prikstok, spiegeltje, lintmeter, zaklamp, fototoestel & rekenmachine (zitten in je smartphone)

 

Het geocache-abc

  • Waypoint: een coördinaat waar je langs moet om je route te kunnen verderzetten.
  • Cache of stash: de schat. Kan groot tot minuscuul klein zijn, maar heeft minstens een rolletje papier waarop je je schuilnaam zet en de datum waarop je langskwam.
  • Goodie: een kleinigheid die je mag meenemen als je iets in de plaats legt. Vaak een speeltje, superleuk voor kinderen.
  • Travel bug of Geocoin: een genummerd plaatje of een munt die je mag meenemen en elders in een cache achterlaten. Wel registreren, zodat iedereen kan zien waar de bug is geweest.
  • Spoiler: iemand die te veel informatie over de vindplaats verklapt, zodat de lol van het zoeken eraf is.
  • Muggle: iemand die niet weet wat geocachen is en wel eens met de cache kan gaan lopen als hij je bezig ziet. Daarom zoeken geocachers altijd stiekem.

 

Geocaching met Pasar

Ook Pasar is gebeten door de digitale schattenjacht. Elke provincie heeft wel een gespecialiseerde gps-afdeling. Regelmatig organiseren die ook cursussen en activiteiten, zodat schattenjagen voortaan in ieders bereik ligt.

Zoek een gps-afdeling in jouw buurt op www.pasar.be/lokale-afdelingen. Onderaan de kaart kan je een afdeling zoeken per thema. Kies als thema 'GPS & Technologie' en je krijgt de GPS-afdelingen te zien.

Tekst Chris Van Minnebruggen – Foto’s Siska Vandecasteele

Dit artikel is verschenen in maart 2016.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer