Pasar actief: trailrunnen

4 minuten leestijd

We zoeken alternatieve manieren om steden of natuur te (her)ontdekken. Sandra Genijn gaat deze keer trailrunnen. Dat is lopen, maar dan op natuurlijk terrein, in bossen of bergen. Aan je conditie werken én genieten van natuurschoon onderweg? Twee vliegen in één klap!

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties
Vijf kilometer joggen lukt zonder problemen, maar een trailrun is toch iets volledig anders.

Loopervaring heb ik al wat. Vijf kilometer joggen lukt zonder problemen, maar zo’n trailrun is nog onontgonnen terrein. Om hem op een verantwoorde manier tot een goed einde te brengen, lijkt enige professionele assistentie geen overbodige luxe. Ik klop aan bij Christian Meuser, een trailrun- en triatlon-expert die mensen coacht bij hun sportieve doelen. Op een ochtend ga ik bij hem langs voor een inspanningstest en een lactaatmeting.

Na een eerste vinger-bloedprik loop ik mijn eerste rondje mét hartslagmeter. ‘Rustig starten, straks gaan we het tempo opdrijven’, klinkt het. In totaal volgen vier rondjes die telkens iets sneller mogen en worden afgesloten met een bijbehorende miniprik. Benieuwd naar het resultaat. Dat volgt al een week later in mijn mailbox, samen met een trainingsschema-op-maat. Net echt. Ik voel me bijna (bijna!) een Luc Van Lierde-in-wording.

Doseren!

Het advies van Christian is duidelijk: inspanningen doseren en niet te snel starten. Ik krijg de raad om de komende vier weken ongeveer twee à drie keer per week te trainen, en op te bouwen van een halfuurtje tot veertig minuten lopen, tussen welbepaalde hartslagzones. De laatste tien minuten mag ik telkens ‘op goed gevoel’ lopen. Ook fietsen en zwemmen blijken een goede afwisseling in de voorbereiding op de trailrun.

Respect voor het parcours

Het moment van de waarheid volgt een maand later. We spreken af aan de parking van de Barrage van Nisramont. De opdracht: een trailrun van een kleine zeven kilometer rond het stuwmeer. Het weer zit mee, een zomers lentezonnetje houdt ons gezelschap. Drie, twee, een: start! In tegenstelling tot bij traditionele loopevents gaat het bij trailruns niet om de tijd, maar om de combinatie van sporten én tegelijk genieten van het looptraject. En dat kan hier à volonté. Het circuit biedt een prachtig samenspel van water en bos, met stugge rotskammen en zachte humus in het aanbod. ‘Bij trailruns wordt het parcours meestal met lintjes aangegeven, die na afloop ook weer netjes worden opgeborgen. Het is de bedoeling om géén sporen na te laten, uit respect voor de natuur’, vertelt Christian. Ondertussen geeft hij nog enkele tips om de tocht tot een goed einde te brengen. ‘Niet te veel huppelen, probeer kleine pasjes te nemen, dan verlies je zo weinig mogelijk energie.’

Klimmen en dalen

Ik merk dat het uitzicht én de gezonde lucht me de extra energie bezorgen die ik nodig heb bij de klimpartijen. Want ook dát is trailrunning: klimmen en dalen, boomtakken ontwijken en ervoor zorgen dat je niet wegglijdt op het soms gladde parcours. Maar het zijn slechts verwaarloosbare obstakels in vergelijking met de meerwaarde van zo’n trailrun. Het is mijn allereerste, maar allicht niet de laatste.

Is trailrunning iets voor mij?

Trailrunning,  geschikt voor…

… al wie houdt van joggen en/of hardlopen, en van een stukje ongerepte natuur. Lopen en tegelijk vrijheid voelen in een bosrijke én stressloze omgeving is een combinatie om te koesteren.

Beter niet doen…

… als je geen fan bent van klimmen en dalen, en van een onvoorspelbaar loopparcours. Tijdens je tocht moet je namelijk alert zijn en rekening houden met gladde boomwortels, zwiepende takken, (te) smalle paadjes…

Voorbereiding

Raadpleeg desgewenst een loopcoach voor een aangepast trainingsschema en las af en toe een bosloop (mét niveauverschillen) in je training in. Doseren is bij een trailrun meer dan bij het gewone joggen aan de orde. Pasar klopte aan bij Christian Meuser voor een intakegesprek, lactaattest en trainingsschema. Belangrijk om te weten: geen professionals met extreme ambities begeleidt Christian, maar eerder mensen die op een gezonde manier willen sporten. Van hem leerden we onder meer om voor de trailrun voldoende te eten (het liefst koolhydraten) en te drinken (drankjes zonder prik) om een  energiedip te voorkomen.

www.3coach.be

Materiaaltips

Een trailrun loop je idealiter met een aangepaste loopschoen en hartslagmeter. Voor deze run liepen we met een Ultra MT GTX van The North Face, een superlichte, waterdichte trailrunschoen met een goede grip. Technische assistentie kregen we van de Forerunner 225, het allereerste loophorloge van Garmin met een ingebouwde gps en hartslagmeter. Meet afstand, tempo en hartslag. Nog een aanrader is een licht rugzakje met een energiereep en een flesje  water voor onderweg, zeker wanneer  je een langere afstand loopt.

Dicht-bij-huis-trailruns voor beginners én getrainde lopers

  • La Bouillonnante: Bekende trailrun van 13 tot 70 kilometer in de groene omgeving van Bouillon. 
    www.la-bouillonnante.org
  • Grand Trail Des Lacs et Châteaux: Mooi traject rond Spa. Verschillende parcours, ook voor startende trailrunners.
    www.ultratrail.be
  • De Veluwezoomtrail: De oudste trail van Nederland met een parcours voor elk niveau. Verschillende parcours.
    www.veluwezoomtrail.nl
  • Trail Des Fantômes: Prachtig parcours door de natuur rond La Roche-en-Ardenne, met de Ourthe als leidraad. 
    www.sport-events.be/tdf
  • Trail Du Barrage: Een trail die hetzelfde parcours volgt als in deze reportage, rond het meer van Nisramont, met een afstand van 13, 22 of 31 kilometer. Voor de ervaren trailrunner.  www.sport-events.be/traildubarrage

Tekst Sandra Genijn – Foto’s Siska Vandecasteele

Dit artikel is verschenen in april 2016.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer